Не, не става въпрос за магическото оживяване на къщата, в което прозорците стават очи а входната врата е гладна уста, която ви преследва и иска да ви изяде. Тук ще си говорим за съвсем реални опасности, които може да бъдат открити в дома ни.

Знаем, че домът е мястото, на което можем да си отдъхнем спокойно, мястото където прекарваме повечето време от ежедневието си и мястото където сме необезпокоени. Всички обичаме моментите на дивана пред телевизора, обичаме топлото и уютно легло, обичаме и моментите с близките хора на трапезата. 

Но специалистите твърдят, че има някои неподозирани неща в дома ни, които ако не бъдат взети под внимание навреме, могат да бъдат много опасни за здравето.

Въглероден оксид

Да, именно въглеродният оксид е причинител за смъртта на хиляди хора годишно. Това е газ без мирис и цвят. Причинява се от неправилното вентилиране и почистване на печки, комини, газови уреди, пушене на цигари в затворено пространство. За да го избегнете редовно проветрявайте помещенията в дома си и следете за почистването на всички уреди, излъчващи топлина като печки с дърва например. Почиствайте комините задължително ! Също така си вземете и зелени растения, които пречистват въздуха като страхотния Фикус Бенджамин, той се гледа изключително лесно и е непретенциозно растение. А за да сте информирани относно въздуха в дома ви можете да си купите детектор за въглероден оксид. 

 

Как да се предпазим

Плесени

 Има много видове плесени, това за което се сещаме ние е мухъл. Въпреки че той не е причинител на болести, има много хора които са чувствителни, появяват се алергии и други проблеми с дихателните пътища. Появява се на места на които се задържа влагата. За това пускайте вентилатор, инсталирайте си филтър за въздух и се старайте да поддържате дома си сух. Ако откриете мухъл в дома си, потърсете помощта на специалист, за да сте сигурни че повече няма да се появи.

Азбест

Той се среща при старото строителство. Сега е забранен за използване поради силната му токсичност. Според специалистите не е опасен ако не се разрушава. Така че ако живеете в малко по-стара сграда и искате да къртите или събаряте стени се свържете с нужния за това професионалист и не действайте самостоятелно!

Стара боя

Времето не прощава на никой, в това число и на боята на стената. Ронливата и люспеща се боя може да отделя вредни частици във въздуха, който дишате. Едно бързо пребоядисване ще освежи вида на помещението и ще ви спаси от нежеланите частици летяща боя във въздуха. Сега има много видове латекс, с иновативни технологии на приготвяне. Пример е антибактериалния латекс със сребърни йони, подходящ за спални и бебешки стаи, който предпазва от плесен и мухъл

Опасни за здравето тигани

Съдове за готвене

Да, именно съдовете за готвене могат да бъдат опасни за здравето. Парадоксът е голям - опитваме се и се стараем да се храним здравословно като подбираме много внимателно всяка съставка в нашето хранене, а не осъзнаваме какво влияние имат всъщност съдовете в които готвим. Ако все още ползвате тиган с тефлоново покритие, моля изхвърлете го! Вярно е, че предизвикаха истинско вълнение преди 20 години у хората, с тяхното незалепващо покритие и всеки нямаше търпение да се снабди с такъв. Оказва се обаче, че именно това покритие е изключително опасно! То изтича в храна при готвене и не само това, парите които се отделят са способни да убият малка птичка! Най-добре инвестирайте в чугунен тиган, да може да са малко по-скъпи, но поне ще сте сигурни, че няма да ви убие!

Килими

Те изглеждат страхотно, внасят уют и топлина в дома. Но са убежище за прах, бактерии и мръсотия. За това е много важно да им се отделя специално внимание при почистването и поддържането. 

Дом

 Мебелите

 Има такива мебели, които са изработени от плоскости с много високо съдържание на токсични материали. На външен вид са чудесни и не са никак скъпи. Но проблема е смолата, с която са слепени. От нея се птделят вредните и застрашаващи живота частици, те полепват по кожата и дрехите, остават във въздуха и ние го вдишваме. Ако имате притеснения за мебелите си, инвестирайте в такива, които са изработени от естествени материали и имат сертификат за безопасност. Тези материали попринцип за забранени за използване след влизането на България в Евтопейския съюз.

Подобен тип информация ни кара да захвърлим всичко и да отидем да живеем в гората. Не е нужно да сме толкова крайни, а просто малко по-информирани и малко по-предпазливи за нещата с които се заобграждаме всеки ден!