С всяко почистване на дома се надяваме да постигнем забележителни резултати за възможно най-кратко време, които в идеалния случай да се запазят за дълго. Колкото и да се стараем, обаче, като че ли всеки ден има какво да се желае - или е време за почистване на мека мебел след няколкото неприятни петна по дамаската, или лошата миризма на барабана подсказва, че е време за почистване на пералнята, или изгорените фини материи налагат поредното почистване на ютия, или навлизащото през стъклата слънце подсказва, че е време за използване на новия уред за почистване на прозорци, или след вчерашното готвене е време за почистване на фурна, а дали сами ще можем да се справим с периодичното и не толкова сложно почистване на климатик? Май забравихме нещо, след като почистихме с прахосмукачката и с мопа, след това избърсахме праха, изпрахме и простряхме дрехите и излъскахме банята до блясък?

Възползвайте се от тези съвети и трикове за поддържане на чиста къща от пода до тавана. Не е нужно да плащате за професионално почистване, когато и сами може да организирате нещата си така, че резултатите да са видими, а вие - доволни.

  • Почистване на решетката на вентилатора

Цялостното почистване на домове рядко включва почистване на решетката на вентилатора в банята, но той може да е запушен, без дори да сте забелязали. Ако имате такъв проблем,  опитайте да го почистите първо с прахосмукачката, а след това с влажна кърпа.

  • Тупане на килимите

Почиствайте с прахосмукачката големите килими най-малко веднъж седмично, но не забравяйте да ги изкарвате навън три или четири пъти годишно за по-задълбочено почистване. Доброто изтупване  премахва много повече прах, отколкото прахосмукачката. Малките килими може да изтупвате  всяка седмица. Не пропускайте и да ги перете веднъж годишно.

  • Почистване на праха на по-високо ниво

Почистване на дома

Одеялата, възглавниците, халатите, завесите и другите текстилни продукти не само улавят домашния прах, но го създават, докато се разпадат и ронят. Завесите и драпериите са много прашни, защото те абсорбират влагата и мръсотията отвън и действат като подложка за падащия прах от таванския вентилатор и вентилационните отвори. Най-добрата идея е да купите перящи се в перална машина артикули и да ги перете два пъти годишно. Текстилните продукти, които не могат да се перат в пералня, можете да почистите като ги пуснете в сушилнята с програма без топлина за 20 минути заедно с една влажна кърпа. Тя ще привлече космите от домашните любимци, а въртеливите движения  и въздушният поток ще премахнат по-малките частици.

  • Пречиствателите на въздуха намаляват ли домашния прах?

Ефективните средства за почистване на въздуха премахват големите и малките частици от въздуха в стаята, в която се намират. В това пространство могат да се облекчат симптомите на алергия или астма и дори да се намалят миризмите от пушек и готвене. Не очаквайте, обаче,  да ви освободят от бърсането на прах. Въздушните филтри са с размер, с който да филтрират малка площ, така че само малка част от домашния прах  ще стигне до уреда. За да има реален ефект върху нивото на праха от тях, ще имате нужда от по една машинка във всяка стая.
Докато разисквате стойността на въздухопречиствателя, погрижете се да почистите климатика си, защото филтрите му имат нужда от почистване поне два пъти годишно. Това е по-лесно, отколкото си мислите.

  • Полиране с микрофибърна кърпа

Почистване

Микрофибърните кърпи са отлични средства за поставянето на довършителни щрихи върху огледалата, плотовете и дори плочките и фитингите. След почистването на повърхностите с почистващ разтвор и изсушаването им с парче плат или отделна кърпа от микрофибър, ги полирайте до огледално покритие със суха кърпа от микрофибър. Микрофибърните кърпи са идеални за това, защото събират прах, избърсват зацапвания и не оставят влакна.

  • Ежеседмично сменяне на спалното бельо

Леглото също е развъдник на прах и акари. Спалното бельо събира кожни люспи, отделя собствените си влакна и изпраща кълбо прах във въздуха всеки път щом се търкулнете в него. За да сведете до минимум натрупването на прахови частици перете чаршафите и калъфките си всяка седмица. Одеялата и покривките за легло не е нужно да се перат толкова често, но трябва да се изтупват, както и самите възглавници. Когато сменяте спалното бельо внимателно съберете мръсното и застелете чистото.

  • Почистване на въздуха с почистването на жилището

Четката на прахосмукачката създава прах, който в крайна сметка се утаява върху повърхностите, които току-що сте почистили. Филтрирайте част от този прах преди да падне, като включите термостата на функция "вентилатор"  и го оставите да работи за около 15 минути, след като почистите. Дори, когато системата не се отоплява или охлажда, вентилаторът ще филтрира въздуха.

  • Почистване и под килима

Почистване на дома

Килимът е най-големият резервоар с домашен  прах. Той е  източник на влакна и абсорбира праховите частици като гигантска гъба. Освен меката му част отгоре, опаката му част също съдържа прах, който преминава във въздуха с всяко стъпване отгоре. Ако страдате от алергии, най-добре би било да почиствате редовно както горната, така и долната му част. Макар да звучи трудоемко да повдигнете килима, който е постлан от край до край в стаята, помолете за помощ и се постарайте да минете с прахосмукачката и отдолу. Ако това ви създава неудобство, вземете радикално решение и сменете килимите с твърди подови настилки като ламинат, дърво, плочки или винилова настилка. Почиствайте редовно с почистващ разтвор и микрофибърна кърпа. Метенето по-скоро  раздвижва праха, отколкото да го отстранява.

  • Синтетичният сапун опростява почистването на банята

По отношение на химията, някои сапуни не са истински сапуни. Всеки сапун в течна или гелообразна форма, както и някои твърди сапуни са синтетични продукти. Именно тези не-сапуни е много по-малко вероятно да образуват онзи ужасен слой от отлагания върху мивката или ваната ви.

  • Изтриване на драскотини от обувки

За премахване на трудни и упорити петна като тези, които остават от токчетата или твърдите подметки върху виниловите настилки използвайте чиста суха топка за тенис. Необходимо е само леко търкане и следите ще изчезнат.

  • Премахване на твърди замърсявания с по-малко търкане

Независимо дали става дума за твърди наслоявания от сапун върху стените на душ кабината, замърсявания на пода в банята или следи от засъхнала паста за зъби по умивалника, използвайте Magic Eraser sponge - магическа гъба за почистване на петна, която ще съкрати търкането.  Просто я навлажнете и изтъркайте леко замърсените участъци.

  • Отворени гардероби и шкафове за по-лесно почистване

Шкафовете и гардеробите са резервоари за прах, пълни с малки влакна от дрехите, кърпите и спалното бельо, които се съхраняват в тях. Всеки път, когато отваряте вратите им, вие предизвиквате невидима прашна буря. Няма как да попречите на дрехите ви да пускат влакна, но можете да направите дрешниците си по-лесни за поддържане чисти и със значително ограничаване на праха в тях.

Почистване на дома

Прозрачните пластмасови контейнери за съхранение на дрехи върху рафтовете са много удобни, тъй като те заключват влакната вътре и оставят домашния прах отвън, като същевременно  ви позволяват да виждате какво има вътре в тях. При почистване лесно се издърпват и свалят за забърсване на рафта.

Затворете в пликове с цип дрехите, които рядко носите. Палтата и якетата, които носите само през зимата, пускат влакна целогодишно и трупат отгоре си прах. Покрийте ги с торби за дрехи с цип или големи торби за смет отгоре. Те ще помогнат да се запазят влакната и  да се предпазят дрехите от прах.

  • Пълнител за пролуките между шкафовете

Често остават малки пролуки между долните кухненски шкафове или плота и хладилника в които падат трохи, парчета нарязани зеленчуци, хартии и т.н. Може да решите проблема със затрупаните остатъци от храна като поставите прозрачни тънки пластмасови уплътнения, които може да намерите в различни ширини.

  • Бързо почистване на прескачащите дискове

Ако имате проблем с прескачащо при пускане CD или DVD или плеърът отказва да го разчете, почистването на диска може да реши проблема. Всичко, от което  се нуждаете са малко хладка вода, няколко капки измиващ препарат и мек парцал без власинки.

  • Почистване на перките на таванния вентилатор

Използвайте продукти от микрофибър и телескопична дръжка, за да почистите горната част на перките на вентилатора, които гледат към тавана и натрупват прах. По този начин, когато го пуснете, няма да разнесете праха в стаята.

  • Лесно почистване на дъната на вазите и бутилките

Почистете дъната на вазите с малко дребен чакъл или едър пясък. Напълнете една трета от съда с вода. Добавете шепа чакъл, след което разбъркайте и разклатете добре. Камъчетата ще изтъркат дъното и отлаганията по него.

  • Почистете праха без да го разпръсквате наоколо

Перцата за почистване на домашен прах и сухите парцали вдигат част от праха, който уж почистват от повърхностите и го разпръскват във въздуха. В последствие той се утаява и отново се връща на същите места. Влажните  микрофибърни кърпи и кърпичките за еднократна употреба, които привличат и задържат прах с електростатичен заряд,  работят много по-добре за тази цел. Използвайте накрайника на прахосмукачката само за повърхностите, които са трудни за почистване с парцал.

  • Нека  обувките да останат до входната врата

Почистване

Повече от половината от домашния прах влиза в дома ви през прозорците, вратите, вентилационните отвори и подметките на обувките ви. Само като се замислите къде сте стъпвали преди да се приберете едва ли ще искате нещо от това да остане по някоя от настилките в дома ви, където ще стъпвате боси, а децата ще пълзят. Не правете никакви компромиси да влизате с обувките по килимите или мокетите, както и да пускате майстори, лекари, инкасатори или други външни лица да влизат обути в дома ви. Оставете найлонови калцуни до входната врата за случаите, в които се налага някой да влезе обут.

  • Избелване на петна

Може да избелите упоритите петна от мрамор, култивиран мрамор или синтетичен ламинат с хартиена кърпа, напоена с белина. Покрийте кърпата с чаша, за да задържите миризмата на белина и я оставете на едно определено място за една нощ. Ако петното е избледняло, но не е изчезнало, просто повторете процеса. Първо направете тест и проверете как работи този трик в някоя скрита област, тъй като може да се обезцвети повърхността.

  • Почистване с микрофибърни продукти

Както вече споменахме, продуктите от микрофибър привличат и задържат праха с електростатичен заряд, за разлика от сухите парцали и перата, които просто го разпръскват във въздуха. Микрофибърните продукти, които се перат в перална машина, могат да ви спестят пари за разлика от марките за еднократна употреба, защото можете да ги използвате отново и отново. Просто се уверете, че ги оставите да изсъхнат и не използвайте избелващо средство или омекотител за тъкани при прането им, които разграждат влакната им и намаляват способността им да привличат и задържат домашния прах.
Уредите за прахоулавяне от микрофибър за щори, таванни вентилатори, подове и за общо почистване се предлагат в много магазини.

  • Почистване на затлачената тоалетна чиния

Почистване

Ако водата в тоалетната се оттича бавно след пускането й, може да има запушвания или минерални отлагания. Използвайте ръчно огледало, за да видите дупките под ръба на тоалетната. Огънете пластмасовата закачалка настрани и опитайте да я пъхнете, за да изхвърлите или избутате всички остатъци. Можете да изчистите тези запушени отвори, без да  мърсите ръцете си.

  • Ексфолиране и полиране

На всеки три месеца използвайте смес от CLR калции, лайм и препарат за почистване на петна от ръжда, за да почистите кранчетата и умивалниците. Търкайте ги със стара четка за зъби, потопена в сместа. След като изплакнете с вода нанесете автомобилна восъчна паста и полирайте. Всичко ще изглежда като ново.

  • Почистването с прахосмукачка трябва да е максимално

Правилната техника на почистване, съчетана с поставянето на правилните филтри, торбички и машина, оказва значително влияние върху това колко прах остава в килима. Имайте предвид следните съвети при използването на прахосмукачката:

Почистване на дивана

Минавайте с нея зоните с висок трафик два пъти седмично, а останалите килими с голяма площ поне веднъж седмично. Опитвайте се да го правите бавно и в различни посоки, тъй като бързото преминаване раздвижва повече прах, отколкото изсмуква.

Използвайте сертифицирани високоефективни въздушни филтри (HEPA), за да премахнете невидимите частици и алергени. Купувайте висококачествени  торбички. Евтините 2- или 3-листови хартиени торби пропускат повече прах. Висококачествените хартиени торбички с памучна облицовка са по-добри, а най-добрите са най-качествените торбички от синтетичен памук HEPA. Капацитетът също има значение. Торбичките  с по-голяма вместимост  улавят повече, по-малки частици, които иначе биха запушили филтъра.

Почиствайте редовно всички филтри без торбички и ги подменяйте на всеки три месеца. Поддържайте прахосмукачката си в изправност и проверявайте за пукнатини и разхлабени панти.

  • Първо почистване с прахосмукачка, след това с препарати

Едва ли на някой не му се е случвало да събира мокри косми или топки прашни влакна от ъглите на пода в банята, докато го почиства  с гъба или почистващ парцал Можете да отстраните това неудобство, като преди това минете с прахосмукачката, преди да използвате почистващите си препарати.

За да направите нещата безупречно, започнете от горе на долу - от корпусите на осветителните тела, през горната част на рамката на вратата и прозореца до всеки сантиметър от пода.

  • Премахване на упорити петна от винил подови настилки

Еластичният винил  е толкова лесен за почистване, че често се нуждае само от влажен моп с почистващ препарат, предназначен за винилови подове. Ако по него има петна, които не се отстраняват с такова почистване, можете да използвате по-силни неща.
Изопропиловият алкохол, продаван като дезинфектант в дрогериите, е лек разтворител. Това е най-доброто средство за почистване на следи от токчета и е подходящ и за прилагане при други трудни петна. Вместо него можете също така да използвате по-леки течни или минерални спиртове. Не забравяйте, че всички тези продукти са запалими.

  • Инсталиране на разглобяема седалка за тоалетната чиния

Изглежда, че колкото и трудно да се опитвате, никога не можете да изчистите пантите на тоалетната чиния. Винаги има малко количество разтвор за почистване, който остава и се вижда, а по-късно се изтича. Инсталирането на подвижна седалка с капак за тоалетната чиния решава проблема. По този начин може да я махате по време на чистене, а след като приключите да я връщате на мястото й.

  • Пречистване на въздуха

Има четири неща, които можете да направите, за да почистите прашния въздух във вашия дом:

Почистване

 - Поставете пречистватели на въздух в най-използваните от вас помещения, за да уловите праха преди да се уталожи по повърхностите. Изберете модели с True HEPA филтри, а не с йонни почистващи препарати, които отделят озон -дразнител на дихателните пътища.

 - Добавете зелено растение към всяка стая. Растенията естествено абсорбират общи вътрешни замърсители като бензен и формалдехид.

 - Съхранявайте влажността в дома си между 40 и 50%, за да намалите статичното електричество, което може да доведе до залепване на праха върху повърхностите и да ги направи по-трудни за почистване. Овлажнителят и зелените листни стайни растения  ще повишат нивата на влажност. Не увеличавайте нивото на влажността повече от 50%, тъй като това ще стимулира растежа на плесените, а това е далеч по-опасно от домашния прах. Можете да следите нивата на влажността на въздуха в помещенията с евтин хидрометър, купен от някой магазин за градинарство.

 - Дръжте прозорците затворени през ветровитите дни. Прахът влиза в дома ви през вратите и прозорците под формата на ситен прашец, спори на мухъл и замърсители във въздуха.

Автор: Габриела Тодорова