Търсенето на жилище, което да наречем наш дом, може да бъде съпроводено с много съмнения. Нормално е да се изпитва страх от вземането на погрешно решение, когато става въпрос за купуване на жилище. Мнозина, които са на път да закупят първият си апартамент се питат как ще разберат дали са открили правилното място или някъде там има друго, което чака да бъде намерено. Колкото и труден да е този процес сам по себе си, има три основни неща, които трябва да се знаят за намирането на идеалния за нас дом:

  • Първо, един етичен агент по недвижими имоти никога няма да окаже натиск върху нас за закупуване на жилище.
  • Второ, трябва да се доверим на инстинктите си.
  • Трето, не трябва да отлагаме вземането на решение, когато имаме симпатии към дадено място.

Възможно е да възникне въпроса как можем най-добре да разберем дали сме открили нашия дом, преди да пренощуваме в него. Дали това ще бъде възможно и дали изобщо е необходимо, обаче? Според експертите - не. Трябва да се доверим на преценката и на инстинктите ни, които няма да ни насочат в грешната посока, когато ни подсказват, че именно на това място ще се почувстваме като в наш дом.

Избор на нов дом

В пазара на недвижими имоти има обекти, които отговарят на критериите на нашето търсене и съществува голяма вероятност, докато ние искаме да обмислим нещата и да огледаме възможно най-много предложения, някой друг също да си търси жилище и желанията му да съвпадат с нашите конкретни критерии. В крайна сметка той може да се окаже по-решителен и да предприеме действия за закупуване на обекта и когато ние решим, че го искаме, да се окаже вече късно. Последното нещо, което бихме искали да чуем от агента си е че има друг кандидат, който е направил своята оферта към продавачите и тя е била приета минути преди ние да се решим. Но това е нещо, което се случва постоянно. Ето защо специалистите съветват, когато намерим мястото, което чувстваме, че може да се превърне в наш дом, да не губим време и да действаме по въпроса.

Ето кои са 10-те признака, че сме намерили правилния за нас апартамент:

  • Имаме желание да влезем вътре.

Част от вълнението при разглеждането на свободни имоти е липсата на яснота по въпроса кой от тях ще бъде наш и въпросителните в главата ни, когато наближаваме сградата, започват да се множат. Ако усещаме привличане към някой определен блок още като стигнем до улицата, това може да бъде знак.  Това означава, че има нещо за тази постройка, което ни привлича.

  • В момента, в който влезем, се чувстваме добре.

В рамките на първите 3 секунди от навлизането в жилището, ще разберем дали усещаме, че то е топло и уютно, дали ни приканя да влезем и да го разгледаме обстойно, дали се чувстваме добре вътре... като у дома си. Ако е така, вероятно това е мястото, което ще бъде  наш дом.

Избиране на нов дом

  • Не се чувстваме странно в банята.

Може да звучи странно, но понякога купувачите се чувстват толкова неудобно близо до банята, че не искат да влизат в стаята. Те се страхуват да оставят краката им да докосват дори пода в банята. Ако с лекота можем да се разходим из банята и да отворим вратата на душ кабината, вероятно това е нашата баня.

  •  Недостатъците не ни притесняват.

Агентката на недвижимия имот ни показва петна, пукнатини или други недостатъци, които имат нужда от поправяне, а ние изобщо не се чувстваме притеснени от тези недостатъци, а напротив, дори ни се иска да замълчи и да не говори "обидни неща" за това място. Ако дори не виждаме недостатъците, защото точно сега, недостатъците за нас нямат значение, значи интуицията ни говори, че това е нашият дом.

  • Започваме да си представяме как ще подредим мебелите.

Ако веднага в главата си започнем да си представяме до коя стена ще сложим леглото непосредствено щом влезем в спалнята или в хола моментално определим кое ще бъде идеалното място за поставяне на коледната елха, това също е знак, че разпознаваме този апартамент като жилището, в което ще живеем занапред.

Избиране на нов дом

  • Виждаме се как пребоядисваме стената в любимия си цвят.

Може би това тъмно лилаво не е любимият ни цвят. Предпочитаме по-скоро синьото. Вероятно е да започнем да си мислим, че тези лилави стени в стаята за детето ще изглеждат по-добре в бледосин цвят. Всъщност може дори да знаем името на цвета на боята, който планираме да използваме и с който да покрием тези стени, защото вече сме прелиствали каталозите и този дом може да изглежда точно като тях.

  • Жилището отговаря на основните ни нужди.

Динамиката може да не засегне всяка точка от списъка ни, но отговаря на основните ни изисквания. Апартаментът разполага с броя на стаите и пространството, от което се нуждаем. Може би няма гараж и в светлината на просветлението осъзнаваме, че купуването на апартамент с гараж всъщност не е толкова важно. Гъвкавостта относно въпросите, които биха могли да провалят сделката е добро качество, което инстинктивно ни насочва към правилния отговор.

  •  Губим желание да разглеждаме други свободни имоти за продажба.

Всички останали потенциални домове, които сме гледали преди този, като че ли вече не ни харесват. Жилищата в списъка, който носим в джоба си, започват да ни изглеждат незначителни. Освен това, апартаментите, които преди това сме оценили с оценка от 8 звездички, вече са паднали на 2.  Те някак си бледнеят в сравнение с този. Имаме усещането, че някак ще се почувстваме като предател на този дом, ако отидем да огледаме друг след това. Това е той и никой друг не предизвиква вече интереса ни.

Избиране на нов дом

  •  Нямаме търпение да го покажем на роднините и приятелите си.

Не би било необичайно да заснемем няколко снимки и да изпратим текстово съобщение на най-добрия си приятел или на майка си, преди да приключим с обиколката на дома. Чувстваме се развълнувани и това си личи. Имаме желание да заснемем още повече снимки и изведнъж в телефонът ни вече има стотици снимки.

  • - Всяка мисъл в главата ни насочва към решението, че трябва да купим този апартамент и да го превърнем в наш дом.

Ако всяка мисъл в главата ни казва, че това е съвършения дом за нас и сме погълнати от него, и като че ли не можем да мислим за нищо друго, освен да притежаваме този апартамент, значи това определено е нашето място, на което трябва да се установим за постоянно.

Автор: Габриела Тодорова