Камини с тухли могат да се видят навсякъде - както в старите жилища, така и в модерните домове. Камините успяват да внесат уют в помещенията по неподражаем начин и това е причината всички да ги харесват.

Наличието на камина, която не отразява вкуса на обитателите или декора на стаята от друга страна, може да се възприеме повече като дразнещ очите елемент, отколкото като желана архитектурна особеност. С помощта на малко креативен начин на мислене, обаче, огнището може да се превърне в ослепителна фокусна точка на стаята. Независимо дали търсите да отключите стилния потенциал на съществуващата си тухлена зидария или планирате обновяване на старата си тухлена камина, следните примери в галерията със снимки по-долу със сигурност ще успеят да ви  вдъхновят. Вижте ги!

камини с нова рамка

Освежаване на камини с нова рамка

Не винаги е необходимо да се пребоядисват съществуващите тухли около старата камина, за да се освежи видът й. В този традиционно обзаведен хол, например, една нова бяла рамка с полица около камината успява да я направи да изглежда като нова.

Цветът на камината и ролята в интериора

Боядисани в черно камини

Боядисани в черно камини

Благодарение на пребоядисването с черна боя, тази нефункционираща камина е превърната в приковаваща погледите характеристика на стаята. За да се възползват максимално от драматичните високи тавани в дневната на този викториански дом, дизайнерите са поставили над полицата огледало със златиста рамка.

Перфектна цветова комбинация с камина

Перфектна цветова комбинация

Някои цветови съчетания изглеждат просто идеално, както може да се види в тази стая, в която са комбинирани бяла и синя боя. Бялото около камината изпъква на фона на тъмно сините стени, докато рамкираната картина и зеленото растение изпъстрят помещението  с допълнителни цветове.

Използване на привличащи очите тухли

Прибавете малко визуален интерес съм боядисаните в бяло тухлени камини с помощта на цветен заден панел. В този пример са използвани жълти плочки с шикозна шарка тип рибена кост, които създават визуален интерес.

Подобряване на винтидж подробностите

Когато са правени подобрения и освежаване на интериора в това жилище, стената около и над камината е пребоядисана в зеленикав нюанс на сивото. По този начин дървените облицовки и бежовите стени добавят дълбочина и контраст към стаята.

Камини с немска замазка

Камини с немска замазка

Ако ви допада как изглеждат автентичните стари тухлени стени, които типично могат да се видят в старите  европейски домове, помислете дали да придадете на камината си подобен вид. За постигането му се използва  изкуствена антикварна техника, която включва мокър хоросан, за да се даде на зидарията голяма доза старинен чар.

Цветова схема в черно и синьо

Цветова схема в черно и синьо

В тази мрачна стая на модерна ферма са съчетани тъмно сини стени с черна тухлена камина. Дъбовата полица над огнището  и цветните мебели придават малко освежаващ контраст на обстановката.

Винтидж стил

Съживяване на дневната във винтидж стил

Възраждането на вида на тази стая, която сякаш е останала в миналото на 1970-та година е възможно с няколко лесни трика. След като мръсно-белият таван е бил изстърган, а килимът в бебешко синьо - изхвърлен, червената тухлена камина е освежена с покривен пласт светло сива боя. След това е направена нова отливка на полицата й, която е декорирана с красиви свещници.

Драматични цветове

Драматични цветове

Когато навлиза много естествена светлина от прозорците в помещението, може камината да се боядиса в драматичен тъмен цвят. В това слънчево пространство, например, е внесено усещане за повече уют, като са съчетани сивите стени с микс от цветен декор.

Камина с варосани тухли

Камина с варосани тухли

Камината може да бъде неутрален фон на модерния или ексцентричен дизайн на помещението. В този пример тя е варосана и служи като сцена за изложените над нея две стенни фотографии. Произведенията на изкуството  отразяват сините и черните цветове, използвани в интериора на стаята.

Камина в модерна фермерска кухня

Камина в модерна фермерска кухня

Изложената на показ тухлена камина придава очарование на тази кухня с трапезария във фермерски стил. Тухленият фурнир над печката в зоната за готвене допринася за рустик привлекателността на стаята.

Камина с Очарование в шаби шик стил

Очарование в шаби шик стил

Канапетата със сменяеми калъфи, накъдрените декоративни възглавнички и ретро мебелите са отличителните белези на шаби шик стила. Този уютен дом илюстрира нагледно дизайнерската му естетика с боядисана в бяло камина.

Превръщане на цепениците за камини на дърва във фокусна точка

Превръщане на цепениците за камини на дърва във фокусна точка

За всяка камина на дърва има складирани в близост до нея нацепени дървени парчета за огрев. В този дом хранилището им е превърнато в атрактивна фокусна точка. Боядисаните тухли отразяват белите стени и бледото обзавеждане, които ги заобикалят.

Хол с вдъхновен от скандинавския стил интериор

Хол с вдъхновен от скандинавския стил интериор

Целта на проекта по обновяване на този тъжно изглеждащ хол е била да се трансформира в едно изпълнено със светлина фантастично пространство. Дизайнерът е избрал мебели в меки пастелни цветове, органични дървени акценти и тухлена камина, боядисана в бяло. Това са някои от елементите, които успяват да направят стаята толкова привлекателна.

 тухли върху цялата стена

Изложени на показ тухли върху цялата стена

Освен за зоната около изградените камини, тухлите могат да се поставят и върху стените. В този хол именно стената с камината е превърната в акцентна, а естественият материал по нея внася уют в помещението. Мебелите и декоративните аксесоари в живи цветове изглеждат зашеметяващи до небоядисаните тухли.

Сини тухлени камини

Сини тухлени камини

Ето един нетипичен начин, по който могат да изглеждат обикновените червени тухли. Първо камината се боядисва в матов нюанс на тъмно синьо. След като първото покритие изсъхне се прави цветно измиване и след това бързо се избърсва с чиста, суха кърпа. За да направите измиващата смес, смесете една част синя боя и една част бяла боя с четири части вода и разбъркайте добре.

Създаване на уютна стая за цялото семейство

Създаване на уютна стая за цялото семейство

Малките цветни акценти са детайлите, които правят тази малка семейна стая да се усеща толкова уютна. Декоративните парчета в топли и хладни тонове изпъкват на фона на боядисаната в сиво-зелено камина.

Преливане на камината със стената

Преливане на камината със стената

В повечето къщи камините са централните елементи, около които се въртят всички мебели и декоративни аксесоари в стаята. Това може да се окаже трудно, когато има изградена тухлена камина, която не е в предпочитания стил. В този хол бялата боя е направила голямата камина да се слее с останалата част от декора. За драматичен контраст неработещата печка пред нея е оставена небоядисана.

Традиционен декор с бохо влияние

Традиционен декор с бохо влияние

Ако искате да създадете земна аура в помещението, съчетайте боядисана в бяло тухлена камина с рамка от дървен материал около нея. Коженото кресло и медната  маса добавят визуална топлина в тази стая.

 

Сиви отмити тухли

Когато има твърде много тухли около камината, може да се подходи с боядисването им в два различни нюанса на един тон, както в този пример на сиво. Една част от тухлите са по-светли, а друга - по -тъмни. Преди да се нанесе боята е размита в съотношение 2:1 с вода. По този начин тя прониква в порите на тухлите и така изглежда по-естествено.

Автор: Габриела Тодорова