Всеки, който няма камина в дома си, може да се възползва от този проект, в който е указано стъпка по стъпка как може да се създаде декоративна фокусна точка в хола или в спалнята само за ден-два. Материалите за изработването й не са толкова скъпи, колкото е една камина за вграждане, а с помощта на тези подробни инструкции почти всеки би могъл да успее да се справи сам с този проект.

Безспорно по време на коледните и новогодишните празници камината заема централно място в декорацията на дома, но дори и след като отминат зимните дни, тя пак си остава символ на уют и лукс. След като празничните украси се свалят от нея, тя може да се аранжира със семейни снимки в рамки, свещници, декоративни елементи и други предмети, за да изглежда интригуващо през всеки сезон на годината. Това би било едно чудесно подобрение на дома, което ще зарадва цялото семейство.

Заради всички предимства, които носи със себе си една камина, била и тя под формата на параван, който няма да топли и да издава пукащи звуци от изгарящи дърва, но ще бъде очарователно и привлекателно допълнение към всеки интериорен дизайн, си заслужава да се запретнат ръкави и да се започне това предизвикателство за осмисляне на свободното време. Вече не е трудно всеки да има камина в стаята си и то направена със собствените му ръце!

 Камина - как да си я направим сами

В много стари къщи могат да се видят подобни камини, които са изградени от тухли. Макар тухлите да са боядисани, те все пак имат нужда от обновяване на външния вид. И тъй като камините веднага привличат очите на всеки, прекрачил прага на стаята, в която се намират, те не трябва да бъдат неглижирани, а трябва да изглеждат по възможно най-добрия начин. В този случай се нуждаят от обновяване.

Ако не разполагате с подобна конструкция, която да използвате за основа, може да я изградите сами или да помолите някого за помощ. В този случай може сами да изберете размерите според големината на стаята и личните си предпочитания.

След това, върху тухлите се прави перваз, а мястото между тухлената постройка и тавана се запълва с рамкирана плоскост. Използвайки 1 "х 4" парчета от МДФ (плоча от дървесни влакна със средна плътност) създайте рамка, свързваща камината и тавана. МДФ-ът е по-мек и по-лек от дървото, но много траен и ще има по-добър завършен вид, когато се боядиса. По този начин се получава визуално преобразяване на камината, тъй като конструкцията й изглежда по-висока, като се разполага по цялата височина на стената.

Как да си направим камина

Следващата стъпка от преобразяването на камината включва нарязване и инсталиране на вътрешните декоративни елементи от МДФ в рамката. Прикрепете листовете с течен силикон. Задържането ще бъде достатъчно силно, тъй като  тези парчета не носят тежест. Плюс това, няма да има дупки за запълване преди боядисването им.

Камина - направи си сам

Намажете  всички празнини между облицовъчните парчета със силикон и при нужда използвайте шкурка, за да загладите повърхността на парчетата.

Камина

Боядисайте рамката и тухлите в боя по ваш избор. За да се получи наистина отличителна камина, използвайте боя в цвят, който се различава от този на стените в помещението. В примера тук това лъскаво черно се откроява драматично срещу белите стени, което автоматично прави камината централната точка на стаята.

Камина

След като боята изсъхне напълно, можете да добавите аксесоари и декоративни елементи, за да подобрите визуалната привлекателност на камината. Подобни фенери изглеждат много артистично, както и внимателно подбраните произведения на изкуството, поставени над камината. Малкият параван, който като че ли прикрива огъня, контрастира на цвета на боядисаните тухли, но се съчетава с този на стените. За завършек на тази нова визия на стаята може да се добавят удобен стол и малка кръгла маса, за да се обедини цялото пространство.

Автор: Габриела Тодорова