Всяка боя за стени оказва влияние върху настроението и познанията относно това могат да ви помогнат да разработите своята персонална цветова схема, базирана на уникалната ви личност, когато обмисляте подходящи идеи за дизайн в жилището си.

Цветовете влияят върху настроението и това е научен факт, макар учените все още да не са разгадали точно каква е причината за това. Изхождайки от това твърдение, вече можете по-уверено да подберете подходящата боя за стени, която може да повлияе на начина, по който се чувствате, мислите и действате.

Цветът на стаята определено влияе върху настроението, но все пак по какъв начин да изберете сред какъв цвят боя да живеете? Макар често да се казва, че "позеленяваме от ярост" или се чувстваме "почервеняли от гняв" дали тези цветове наистина са показателни за тези нагласи?

Боя

Имайте в предвид, че за да имат ефект, цветовете са най-значими, когато се използват като доминиращ цвят на помещението.  Различни нюанси от един и същи цвят могат да предизвикат различни настроения. Например, червеното, което е агресивен цвят, издава съвсем различно впечатление от розовото. Макар да влиза в състава му като комбинация от червено и бяло,  мекото розово е доказано, че намалява агресивното поведение.

За да ви помогнем да разберете и изберете правилно цветовете бои за стена в помещенията на дома си, които да отговарят на вашата личност, подходящата атмосфера и обективност, нека първо да проучим малко теория от психологията на цветовете, за да открием как цветовете на стаята влияят върху настроението.

Боя за стени и настроение: топло студено 

Когато става въпрос за цвят на стая не забравяйте, че най-добрият баланс се крие в смесицата от топли и студени цветове.

Така наречените топли цветове, които са разположени от едната страна на цветния спектър, са онези с топли нюанси като червено-оранжево, червено, жълто и жълто-зелено. Те са лъчезарни и уютни. Могат да  направят малките стаи да изглеждат още по-малки, големите помещения по-интимни.

Боя за стена

Студените цветове, които са разположени срещу топлите цветове на цветния спектър, са онези с хладни нюанси и включват лилавите, сините и синьо зелените. Тези цветове могат да имат успокояващ ефект. Използвани в интериора на една стая изглеждат така, сякаш отстъпват, правейки стаята да изглежда по-голяма. Тъй като тези тонове могат да накарат помещението да се почувства като по-хладно, те са подходящи за използване в слънчеви стаи и може да не са толкова комфортни като цветове на стаите с малко естествена светлина.

Така наречените неутрални цветове по отношение на техническото определение са бяло, сиво и черно. В декорирането неутралите имат по-широка дефиниция и обхващат широка гама от цветове. При декорирането като стайни цветове сивите и черните имат топли или студени нюанси и обикновено попадат в една от двете категории по-горе.

Боя

Боя за стени и настроение: първични цветове

Основните цветове - червено, синьо и жълто - могат да предизвикат спомени,  така че когато ги използвате, независимо дали самостоятелно или заедно като бои за стени, не прекалявайте. За да създадете зряла атмосфера с тези цветове ги съчетайте с топли тонове, естествени влакна и текстури. Сами преценете доколко са подходящи за използване върху облицовки за стени, мазилки за стени или цялостно боядисване на стени.

Синьо 

Синьото може да ни накара да се отпуснем, да ни утеши и  да ни успокои. То е популярен избор за спалнята именно  по тази причина. Също така може да подобри фокуса и продуктивността, така че успокояващото синьо може да е правилният избор за боя за стена в офис или в детска учебна зона. Синьото също се счита за чист цвят, затова работи добре в баните и в пералните помещения. Въпреки това, тъмно синьото може да предизвика чувства на тъга. Всички сини нюанси могат да изглеждат малко хладни, особено в помещения, в които навлиза малко количество естествена светлина. За тези стаи е препоръчително да се избере синьо с топъл или приглушен отенък.

Боя цветове

Червено

Червеното се свързва с енергията и страстта. То  може да повиши енергийните нива. Доказано е, че покачва кръвното налягане и ускорява сърдечния ритъм. Известно е също така, че може да стимулира апетита и разговорите. Ако искате да го използвате като стаен цвят за спалня или за хол, изберете заглушено, богато червено, което има по-мек и елегантен вид.

Жълто

Жълтото може да кара много хора да се чувстват весели, енергични и щастливи, но  по-светлите му нюанси могат да причиня усещане за умора и тревожност при прекомерна употреба. Меките, мътни жълти тонове са по-подходящи за използване като бои за стени в дългосрочен план. Меките жълти багри са по-лесни за възприемане от очите и по-успокояващи от ярките. Жълтото отразява светлината и това го прави идеален избор като боя за стени в лошо осветени помещения, което го прави подходящо за цвят на тавана.

Автор: Габриела Тодорова