Златни пясъци e най-известният курорт по крайбрежието на северното ни Черноморие. Намира се в непосредствена близост до Варна. Разположен е в живописeн и eкологично чист залив до защитена територия с уникални по рода си крайморска растителност и растителни видове. Курортът се използва целогодишно за балнеолечение.

Чистите му плажове със златист пясък и топлото море, в съчетание с природния парк, са предпоставка за пълноценна почивка, носеща здраве и красота. Целебните минерални източници и забележителната природа са голямото богатство на Златни пясъци. Престижната международна награда за екологично чист курорт "Син флаг" е доказателство за чистотата на морето, пясъка, микробиологичните и физикохимични стойности на атмосферата, които се проверяват всеки месец.

Златни пясъци

Какво да очакваме в Златни пясъци

Златни пясъци е курорт, разположен в полите на природния парк, носещ името му. Културно-историческото наследство на мястото обхваща периода от Античността до късното Средновековие. В паркът има изградени отделни маршрути през горите, които прекарват туристите през места с изглед към морето, кътове за отдих и чешми, както и пешеходни алеи. Територията му съхранява защитени и застрашени растителни и животински видове. Скалният  Аладжа манастир "Света Троица", който е популярна туристическа дестинация, се намира в природния парк, като до него може да се стигне с автомобил или пеша.

Културният и информационен център на комплекса всяко лято подготвя програма със събития за туристите, която включва концертни изпълнения на живо, театрални постановки, модни ревюта, различни изложби, бирени фестивали и други.

Език: Българският е родният език, който се говори от обслужващият персонал в хотелите и заведенията на Слънчев бряг, но всички са подготвени да общуват с чуждестранни туристи на руски, английски и други езици.

Валути: Левът и еврото са валутите, с които може да се заплати навсякъде. Приемат се на повечето места и кредитни карти без значение каква е валутата в тях.

Времето в Златни пясъци в момента: 

Времето в Златни Пясъци WEATHER in Golden Sands

 

Климат: Времето в Златни пясъци наподобява това на известните средиземноморски курорти. Климатът е умерено-континентален и мек със средни летни температури на въздуха от 27 °С, а на морската вода от 24°С. Морският бриз е особено приятен вечер, когато поддържа по - ниски температурите на въздуха, което ги прави напълно подходящи за приятен сън в летните нощи. Липсват големи температурни амплитуди. Лятото е дълго и топло, а жегите не се чувстват непоносимо заради прохладния морския бриз.

Студен сезон:  от ноември до април

Топъл сезон:  от май до октомври

Златни пясъци хотел  

 Кога да посетим Златни пясъци

Златни пясъци през лятото гъмжи от туристи, които са отседнали в курорта, както и от такива, които са на екскурзия от близката Варна. Той е подходящ като начална точка за разглеждането на забележителностите по северното Черноморие. 

Ранната пролет и късната есен са меки, което ги прави подходящи както за провеждане на балнео- и морелечение, така и за краткотраен отдих. През зимата комплексът не остава пуст, а в него се организират предимно конгресни и конферентни мероприятия, симпозиуми, семинари, работни срещи и фирмени обучения.

 Златни пясъци

Опознаване на Златни пясъци

Курортен комплекс Златни пясъци представлява уникално съчетание от естествена гора, чисто море и чудесен плаж. Тук Старопланинската верига се среща с Черно море на един достигащ до около 100 метра ширина плаж. Мястото е богато на на слабо минерализирана трапезна вода от малм, която от  три естествени минерални извори тече във водопроводната мрежа на хотелите.

Невероятното съчетание на лазурно море и прохладна гора прави мястото толкова притегателно. Горските масиви на природен парк "Златни пясъци" следват крайбрежната ивица. Горите тук включват в себе си почти всички дървесни видове, които са характерни за долния лесорастителен пояс. Една от забележителностите му е 200-годишния чинар с 4-метрова обиколка на ствола, както и защитените видове български клейстогенес и обикновена ефедра, а също редки видове растения като плосколистно подрумниче,  кавказка иглика, снежно кокиче и тънкожилест пелин.

Няма как да се говори за туристическия комплекс Златни пясъци, без да се спомене близкия до него природен парк, обявен за защитена територия. Флората и фауната в него се отличават от останалите национални паркове, тъй като тук те са повлияни от мекият климат, близостта с морето и прохладния бриз. Към морския бряг плавно се спуска гора от широколистни дървета, а сред живописния горски масив са построени около 90 хотела.

Златни пясъци плаж

Някои от възстановителните центрове в хотелите предлагат богата гама от козметични и възстановителни процедури, като освен  традиционната медицина практикуват някои методи от китайската медицина и използват лечение с прополис и пчелна отрова. Сред красивата зеленина и  край плажната ивица има много заведения за хранене и развлечения.

Плажът е широк, посипан със златист ситен пясък и започва направо от подножието на гората. Той е равен, а в пясъчното дъно няма резки промени в дълбочината и липсват скали. Счита се, че тук плажът е един от най-добрите в Европа. Особено е подходящ за подводно плуване и за деца, тъй като в спокойните морски води с ниско съдържание на соли отсъстват опасни за хората риби и животни.

Забележителности в Златни пясъци 

Макар да няма археологически паметници на културата и други древни исторически забележителности, Златни пясъци има какво да предложи на своите посетители. Обновеният Амфитеатър, който се намира срещу Яхтеното пристанище, е обичайно мястото, на което всяко лято се провеждат по-важните събития в културния календар на курорта. Тържествено откриване на курортния сезон е през месец юни.

  • В периода месец май- септември се провеждат Концерти на фолклорни състави.
  • През месец юни се организират Международни детски фестивали.
  • От юни до септември в курорта свирят различни Музикални концерти на открито, които изпълняват джаз, евъргрийн, брас формации.
  • Международната среща на близнаците е през месец септември.

В най-модерната дискотека "PR Клуб" Златни пясъци всеки ден звучи различна музика от най-добрите български и чуждестранни DJ! Посетителите й се забавляват с безкрайна фиеста от светлини, звуци и нови хитови изпълнения. Баровете и казината са другите любими места на търсачите на вълнуващи преживявания.

На разположение на всички гости на курортния комплекс са петте разположени по плажната ивица бази, предлагащи разнообразие на водни спортове като: уиндсърф, водни колела, водни ски, джет, банан и други. Предоставят се яхти за разходка и риболов. За гмуркачите има водолазно училище и водолазен център.

Спортно настроените посетители ще се зарадват на откритите тенискортове, както и на волейболните и баскетболните игрища. Не толкова активните могат да се забавляват в боулинг залата, на игрището за мини голф, да стрелят с лък, да играят дартс, билярд и тенис на маса или да покарат велосипеди и велорикши под наем. Редовно се организират любителски турнири по плажен волейбол, тенис на корт и на маса и стрийтбол, както и ветроходни регати.

Златни пясъци

За най-малките си гости курортът предлага занимателни развлечения, като организира много игри, детски дискотеки, спортни занимания и куклен театър, в чиито спектакли малчуганите срещат любимите си герои. Детските центрове в Златни пясъци предлагат:  водни пързалки, надуваеми замъци,  компютърни и електронни игри,  езда с понита, картинг, миниголф,  площадки за стрелба с лък, оцветяване на керамични фигурки и други.

Атракционният парк Акваполис  се намира в северозападната част на курортния комплекс. До него се стига по главния път от Ривиера към Албена. Изграден е в мавритено-средиземноморски стил. Посетителите му могат да се забавляват в обстановка, пълна с водни пързалки, руини, старинни кули, шадравани, водопади, басейни и джакузи, разположени върху площ от 40 000 кв.м. Освен със скала за катерене със седем възможни маршрута, атракционът разполага и с панорамен снек-бар, магазини за сувенири и медицински център.

Златни пясъци аквапарк

Забележителности близо до Златни пясъци

  • Аладжа манастир - 2,5 км
  • Крепостта Кранея близо до село Кранево - 5 км
  • Конна база  в село Кичево - 5,5 км
  • Университетската ботаническа градина – екопарк в град Варна - 6,5 км
  • Резерват Балтата между Албена и с. Кранево - 8 км
  • Детски парк Еко Рай в покрайнините на Варна - 8 км
  • Дворецът Евксиноград във Варна - 8,5 км
  • Аквапарк "Аквамания"  в Албена - 9 км
  • Архитектурно-парков комплекс Двореца в Балчик - 16 км
  • Ботаническата градина в Балчик - 16 км
  • Местност Тузлата - 19 км
  • Побити камъни - 28 км

 Златни пясъци

Съвети за придвижване в Златни пясъци

Такси: Таксиметровите компании работят денонощно и превозват пътниците от и до Златни пясъци. Извършват се трансфери от летищата във Варна и Бургас, както и междуградски превози от курорта.

Автомобил: Достъпът до комплекса може да бъде осъществен както с личен автомобил, така и кола под наем (rent-a-car).

Разходка или колело: Разходките са винаги приятен начин за придвижване, особено, когато разстоянията не са големи. Велосипедите могат да се използват както за опознаване на курорта, така и за спорт.

Електрически тротинетки:  Транспортът на туристите в границите на курорта е осигурен от няколко вида транспортни средства като велорикши, колелета и мини-влакчета.

 

Хотели Златни пясъци - Къде да отседнем?

Златни пясъци разполага с няколко пет звездни хотела, както и с по-малки, като всеки се опитва да предложи такъв набор от услуги, с който да впечатли посетителите си. На територията на курорта има изградени също така няколко жилищни комплекса, в които според предпочитанията може да се закупи или наеме апартамент.

 Хотел Елена Златни пясъци

хотел Елена Златни пясъци 

Хотелът се намира на 200 м от плажа и главната улица на Златни пясъци. Според отзивите на хората посетили Хотел Елена Златни пясъци, стаите са просторни, има ежедневно почистване, персоналът е отзивчив и храната е добра. Цените за нощувка започват от 162 лв с All Inclusive. Хотелът предлага:

  • Частен паркинг
  • 2 басейна
  • Спа и уелнес център 
  • Фитнес
  • Закуска
  • Бар
  • Безплатен Интернет

 

International Hotel Casino & Tower Suites Златни пясъци

 Хотел Златни пясъци

Разположен в центъра на Златни пясъци, както и на първа линия с гледка към плажа и морето. Този хотел очарова своите гости с красив интериор на стаите, безупречна хигиена, професионално и любезно отношение.  Оценката на посетителите в сайтовете за резервации е изключително висока, както техните ревюта са силно положителни. Цената за нощувка започва от 156 лв без закуска. Хотелът предлага: 

  • Безплатен паркинг
  • 3 басейна
  • Спа и уелнес център
  • Фитнес
  • Семейни стаи
  • Закуска
  • Ол инклузив пакет
  • Бар
  • Казино
  • Ресторанти а ла карт

  

Ресторанти в Златни пясъци - Къде да Хапнем?

Ресторант Златни пясъци

  • Според оценките и ревютата на потребители сме подбрали следните заведения в Златни пясъци:

"Beef Party Bar" Златни пясъци

Това е модерен ресторант, където можете да се насладите на висококачествено месо, внесено от Холандия и Австрия. Тук се предлага уникално говеждо месо от Ангъс.

Ресторант "Старата Къща" Златни пясъци

Може да усетите типичния национален стил, пресъздаден в традиционния уют на българската къща в интериора тук. А докато вие се забавлявате с  багрите и неудържимите ритми на българския фолклор, домакините ще ви предложат великолепна кухня с национални специалитети.

Ресторант "Golden Dreams" Златни пясъци

Мястото предлага нестандартна романтична обстановка и прекрасна морска панорама, съчетани с неповторимия вкус на прясна черноморска риба и морски дарове.

Златни пясъци 

Как да стигнем до  Златни пясъци

Кола: Достъпът до комплекса е свободен за пътници с лични автомобили, пътуващи от всеки град в страната.

Самолет: Летището във Варна се намира в близост, а от него може да се стигне с такси или кола под наем до комплекса.

Автобус: Множество автобуси редовно обслужват линиите от центъра на Варна до Златни пясъци и обратно.

ЖП транспорт: Железопътната гара във Варна също се намира близо и от нея може да се стигне до Златни пясъци с такси, автобус или кола под наем.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева