Пре-продажби на имоти или превъртане на имоти е рисков тип инвестиция и именно по тази причина е необходимо да се знаят както предимствата, така и недостатъците от купуването и препродаването на недвижимо имущество с цел печалба.

Мнозина знаят, че има лесен начин да се печели от недвижими имоти и той включва схемата "купуваш евтино и продаваш скъпо или даваш под наем на висока цена".

Както при всяка рискова инвестиция, печалбата може да бъде чудесна, ако всичко върви според плана, но също така може и да се превърне в ужасна грешка, ако планът се провали. За да бъде изготвен един успешен план, трябва да се разгледат нещата от всички страни и да се преценят както плюсовете, така и минусите. Ето някои неща, които трябва да имате в предвид, ако обмисляте да се занимавате с продажба на имоти, които сте купили на ниска цена, а след това сте подобрили и възнамерявате да продадете на по-висока цена.

Предимства и недостатъци при препродажба на имоти

Предимства от пре-продажби на имоти:

  • Потенциал за бърза печалба - основната причина хората да се занимават с пре- продажба на имот е с надеждата да печелят бързо пари. Ако се направи всичко правилно, това наистина би могло да осигури много големи печалби. Тези резултати могат да бъдат постигнати в много кратък период от време и в много случаи само за няколко месеца.
  • Натрупване на опит - занимаването с превъртане на недвижима собственост  може да развие познанията ви в различни области, като например в:

продажба на имот

  1.  Недвижимите имоти като цяло -  ще ви помогне да увеличите познанията си за индустрията на недвижимите имоти изобщо.
  2.  Строителството - чрез ремонтите, обновяването или реконструкцията на имота ще получите представа за аспектите на строителството. Ще започнете да разбирате както какви са разходите за материали, така и за различни водопроводни и електрически ремонти. Ще научите как да разпознавате големи неприятности като структурни проблеми и опасности за околната среда като образуване на плесени и азбест. Тези познания ще ви помогнат да направите повече пари за бъдещите проекти, защото ще знаете как да планирате най-добре сделката.
  3. Неочакваните разходи - ще се научите да отделяте бюджет за неочаквани разходи, като например за разрешителни за строеж, за закъснения при строителството или при доставянето на материали, при конфликт на изпълнители и задържане на разходите, когато не сте в състояние да продадете имота толкова бързо, колкото се надявате.
  4. Местният пазар - винаги трябва да правите проучване на пазара, преди да закупите даден имот. Трябва да говорите с брокерите в района, да преглеждате рекламите за продажба и да разглеждате къщите, които наскоро са продадени. Това ще ви даде добра представа за онова, което се търси в района. Модерният дизайн може да бъде популярен в една част на страната, докато традиционният дизайн да е победител в друга. Ето защо винаги трябва да правите своите проучвания и да насочите вашето ремонтирането на имота към местния пазар.

Кои са плюсовете на препродажбата на имоти

След като успеете да направите първите си продажби на имоти ще получите още по-ясна представа за това, което търсят купувачите в района, в който искате да продавате. С натрупването на опит ще знаете кое е това, което харесват и не харесват, за да можете да направите необходимите корекции в следващата си и още по-успешна препродажба на имот.

  • Увеличаване на контактите - докато се занимавате с превъртане на недвижими имоти ще създадете много нови контакти в бранша, включително с брокери, адвокати, изпълнители, строителни инспектори, застрахователни брокери и други инвеститори. Тези контакти могат да ви бъдат полезни за бъдеща инвестиция.
  • Лична удовлетвореност и гордост заради възможността ви да видите потенциал там, където други не са успели.  Знаейки, че имате визията да направите по-стойностен един дом, вие неминуемо ще имате източник на голяма лична гордост, както и способността да постигнете финансова възвращаемост, която далеч надвишава повечето други инвестиции, които са на разположение на обикновения човек.

Недостатъци от пре-продажби на имоти:

  • Загуба на пари вместо очакваната печалба - основният проблем при превъртане на собственост е когато губите пари. Има много фактори, които могат да допринесат за тази загуба, включително:

продажба на имот

  1. Трудност при продажбата - ще губите пари всеки ден, в който не можете да намерите купувач за вашия имот. Тъй като трябва да платите разходите по притежаване на имота, колкото повече време е необходимо, за да намерите купувач, толкова повече пари ще загубите. От друга страна и колкото по-дълго имотът седи на пазара, толкова по-голяма е вероятността да намалите цената му в последствие, което ще изяде очакваната печалба.
  2. Неочаквани разходи - те включват всичко - от разрешения за строеж, закъснения на изпълнители, забавяне на материалите и на разрешителните до ремонтите и материалите, за които не сте предвидили бюджет. Тези разходи бързо се увеличават и изяждат всяка потенциална печалба.
  3. Загуба на печалба от данъците - всяка печалба, която се прави върху инвестиционен имот, може да бъде обложена с данък върху капиталовите печалби и в зависимост от това дали притежавате имота за по-малко или повече от една година, процентът на капиталовите печалби ще варира.
  • Стрес - това е основен недостатък на пре-продаването на недвижими имоти. От намирането на подходящия имот, през правилното предвиждане на свързаните с него разходи, работата с изпълнителите,  до опитите да спазите крайните срокове и намирането на потенциален купувач, стресът ще бъде вашият постоянен спътник при превъртането на имота.

Познаването на плюсовете и минусите на тази сериозна инвестиция ще ви помогне да направите информиран избор.

Автор: Габриела Тодорова