С идването на пролетта, както обикновено идва и голям пик от купувачите на жилища, които проверяват имоти, договарят и купуват апартаменти и къщи. Но избухването на коронавирус - с неговите карантинни мерки и икономическа несигурност - много от купувачите на недвижими имоти ще си зададат въпроса:

Сега да си купя дом или да чакам?
 
 
 
В тази статия ще разгледаме:

Въздействието на коронавируса върху жилищния пазар

Как се адаптира строителния бранш, за да запази купувачите в безопасност

Как да претегляме икономическите проблеми

Ние от Flat.bg сме тук, за да ви помогнем да се ориентирате в новата реалност „Купуване на дом във времена на Коронавирус!“.

Първата ни стъпка е да ви помогнем да разберете дали можете и дали трябва да закупите жилище в момента или да спрете, докато тази криза не отмине. 

Коронавируса и Въздействието му върху жилищния пазар

И така, какво е състоянието на пазара на имоти? Отговорът  зависи от това колко зле е състоянието на даден пазар в момента, а повечето от пазарите вече усещат проблеми.

·        Коронавирусът води до по-малко търсения на жилища, както и забавяне на нови обяви.

Според последните изследвания през март, установяваме, че 50% от агентите за недвижими имоти са отчели спад на интереса на купувача, което се дължи на пандемията от коронавирус. Логично е когато хората са под карантина да няма огледи. В това положение според нас този процент ще се увеличи с продължаването на карантината.

Въпреки това, почти равен брой агенти 48% смятат, че ниските лихви по ипотечните кредити продължават да  изкушават, без значителна обща промяна в поведението на купувача. От друга страна, потенциалните купувачи бавят покупката до края на пандемията.

Според flat.bg, липсата на прекомерно търсене и лихвени проценти на исторически ниски нива, дават възможност да си купите собствено жилище посредством кредит с по-ниска месечна вноска, в сравнение с месечния наем на еквивалентен имот в повечето райони. !

С по-малко купувачи на жилища, които търсят, имате по-малка конкуренция във вашия район.

Ще отпаднат несигурните купувачи от пазара! Така или иначе този сегмент купувачи държат незначителен дял от общите сключени сделки.

Ще отпаднат и строителите със съмнителен потенциал. Това от своя страна ще засили доверието и позициите в останалите строители, както и до недостиг на качествени имоти. Това неизменно ще доведе до ръст на цените.

 

Възможността за закупуване на желания имот от купувачите, няма да остане отворена завинаги. Данните от българските портали за недвижими имоти показват, че е имало недостиг на жилища и преди избухването на коронавируса.

Забавянето на пазара на недвижими имоти вероятно ще бъде последвано от силен скок, след като карантината бъде премахната.

Резултата от това намалено търсене сега, в крайна сметка ще повиши цените на жилищата. Ние съветваме да не се изчаква прекалено и сега да се сключват сделки за имоти. Възможно е да се договорят добри отстъпки, преди пазара да навлезе в следващия си етап.

Адаптира ли се индустрията, за да запази купувачите в безопасност?

Излагайки се на голям брой контакти по време на карантина е страшно, особено за огледи на апартаменти и недвижими имоти, все пак е възможно да го направите и да останете в безопасност. Индустрията бързо се адаптира, въвеждайки подходи, които минимизират излагането на вируса.

koronavirus-imoti-ogledi-higiena

Например, много агенти работят дистанционно и практически изпълняват по-голямата част от бизнеса си.

Въвеждането на новите технологии като „Виртуални разходки“, конферентни връзки и други спомагат за намаляването на затрудненията предизвикани от карантината.

Използването на Вайбър или Месинджър от агенти по време на огледите ще стане все по-използвано.

Ако сте здрави и вземете предпазни марки като ръкавици и предпазна маска за лице, ще можете да осъществите огледа лично. 

higiena-koronavirus-imoti

Предпазни мерки преди да направите оглед:
  •     Носете калцуни
  •     Маска за лице   
  •     Дезинфектант ( за дръжките на вратите)
  •     Силиконови ръкавици.

Препоръчваме на всички агенти на недвижими имоти да отварят вратите на своите клиенти. По този начин ще покажете, както уважение към вашите клиенти, така и грижа за вашето и тяхното здраве. Така само един човек ще е имал контакт с повърхностите на имота.

При сключването на сделки препоръчваме всички агенти, нотариуси и адвокати да обсъждат детайлите през видео връзки като Вайбър или скайп за да се намалят контактите до необходимото за сключване на сделка.

Как да претегляме икономическите проблеми

Ще помислим за епидемията и за всички останали, които премислят възможността за ново жилище и дали това е умно действие по време на карантина. Закупуването на имот, акции или дори телевизор, никога не е било лесен избор. Всички си задават въпроса сега ли е момента и ще мога ли да спечеля от сегашната ситуация.

 

Нека не забравяме, че в Австралия, вчера на 6-ти Април откриха лечение за коронавируса. Това от своя страна е светлината в тунела на карантината. Тази светлина се задава бързо и цялото човечество мисли и работи в тази посока.

„Рецесия или не, невъзможно е да се постави време на пазара, независимо дали за закупуване на акции или за закупуване на недвижими имоти“, казва Роджър Ма , базиран в Ню Йорк финансов планиращ и собственик на lifelaidout .

Настоящите пазарни условия предлагат невероятна възможност за купувачите на жилища:

  •   Исторически ниски лихвени проценти по ипотечни кредити.

ниски лихвени проценти по ипотечни кредити

 

 

 

Данни от БНБ

 

Не пропускайте тази възможност понеже в следващите години лихвените проценти за ипотека ще се покачат.

 

  •   Съотношението на Работна заплата/ Цена на Квадратен метър е много по-добро в сравнение с 2008.

Съотношение работна заплата / цена на квадратен метър София

Анализирахме средната работна заплата в София и цените на един квадратен метър в София ( Всички квартали ) и в таблицата Ясно се вижда че жилищата не само, че не поскъпват ами точно обратното. Драстично поевтиняват. В сравнение с 2008 са поевтинели с цели 57% или 43 % от стойността им през имотния балон.

 С прости думи достъпността на жилищата се е подобрила 2 пъти или ако през 2008 година един квадратен метър жилище в София струваше средно 2,5 месечни заплати, то през 2020 цената му е била малко над една месечни заплати ( 1,06).

 

Данни:Министерство на труда и социалната политика и  най-големия портал за имоти в България.

* Изнесените данни са за 2018 а не 2020 понеже няма данни от 

* Средната работна заплата за 2020 не е  окончателна и взета за база 4-то тримесечие на 2019 г.

Ако чакате твърде дълго, за да купите, може да пропуснете лодката за спестяване на пари. Така че не забравяйте първо да прочетете последните тарифи за ипотека.

Освен лихвите по ипотечните кредити, купувачите на жилища вероятно се чудят за стабилността на доходите си, тъй като се страхуват от съкращения.

От друга страна, закупуването на имот сега и договарянето на ниска лихва дава на купувача известен контрол в момент на относителна несигурност.

Изводите  от всичко това?
Ще направим кратък списък от най-важните стъпки:

1. Да получите предварително одобрение за ипотека, за да изчислите точно бюджета си за закупуване на жилище като към момента е по-добре тя да е в български лева.

2.Застраховка срещу безработица - Ако се притеснявате за съкращения, помислете и за застраховка. Застрахователната компания ще покриват разходите по ипотеката ако ви съкратят за известно време. Ние съветваме, за да минимализирате риска да купите жилище под бюджета ви, така че да имате достатъчно пари за разходи по сделката, поддръжка на дома и фонд за черни дни.

Ако социалното дистанциране Ви накара да разберете, че не обичате мястото, където в момента прекарвате по-голямата част от времето си, значи момента е подходящ да помислите за покупката на жилище в което съзнанието няма да се натоварва допълнително в тежки моменти.

 

 

Автор:Димитър Димитров