Продаваните имоти могат да повишат цената си с инвестиране на време и средства под формата на малки проекти, които ще увеличат привлекателността на жилището. Всяко подобрение на дома си заслужава, когато инвестицията е рентабилна. Изхождайки от факта, че хората търсят по-добри домове за себе си и за семейството си, детайлната подготовка на един имот за продан е от ключово значение за бързината и сумата, за която ще бъде продаден сред конкуренцията на пазара. Има няколко съвета, които ще бъдат от полза на всеки брокер и собственик на жилище, които предпочитат да приключат сделката възможно най-скоро. Ето кои са те:

  • Неутрализиране на декора в продаваните имоти.

За да може един имот да изглежда привлекателно за възможно най-голяма част от бъдещите купувачи и да се продаде  най-бързо е важно цветовете в него да са предимно неутрални. Когато се налага пребоядисване или подмяна на килима, например, преобладаването на неутралните тонове трябва да се вземе под внимание. Подобни подобрения биха могли да съдействат за по-голямата продажна цена на имота.

Наличието на подове от твърда дървесина трябва да бъде показано, тъй като популярността на подовете от твърда дървесина е неоспорима и може драстично да повиши търсената цена. Липсата на красив под може да се компенсира с полагане на голям бежов килим, тъй като по този начин домът ще изглежда по-свежо.

Бърза продажба на имоти

Стените също не трябва да се пренебрегват в този случай, така че ако сред тях има такива, които са боядисани в ярки или шарени тонове, или покрити с пъстри тапети е добре да се обмислят варианти за отстраняване на набиващите се на очи цветове и подмяната им с такива от неутралната гама. За предпочитане са варианти, които не дразнят зрението и изглеждат меко. Макар белите стени да не се предпочитат много в днешно време, телесния цвят се възприема като "новият неутрал", който повечето собственици предпочитат, защото прави пространството да изглежда като по-голямо, по-ново и по-скъпо. Первазите и тапетите като цяло е по-добре да бъдат махнати, защото не са по вкуса на всеки и се възприемат предимно като произведения на изкуството.

  • Довършване на необходимите подобрения.

Ако нещо в имота се нуждае от поправяне, нека да бъде поправено преди огледа. Често собствениците свикват  с гледката на някой неща, които се нуждаят от ремонт, но не с такива очи биха погледнали на тях купувачите.  Неглижирането само ще понижи търсената цена или ще удължи времето, необходимо за продажбата на дома.

Непосредствено преди пускането на обекта на пазара е препоръчително някой търговец на недвижима собственост да обходи жилището и да провери кои са нещата, които според компетентното му мнение и професионален опит имат нужда от поправка или подмяна. С цел спестяване от излишен стрес и  пари за в бъдеще е добре ремонтите да се приключат преди започването на огледи. Освен това редовното почистване и подреждане също не трябва да се омаловажава, за да може домът да бъде винаги добре изглеждащ и готов за продажба.

Как да продадем имота

Ремонтите, които гарантират безопасността на живущите са с приоритет. Хлабавите парапети трябва да се фиксират, а счупените прозорци - да се подменят. Оправянето на неравномерно или силно напукания цимент на предната алея е важно също така и за създаването на добро първо впечатление.

  • Скриване на безпорядъка.

Добре подредените и организирани домове ще покажат на бъдещите купувачи потенциала им, докато стаите ще създават усещането за повече простор. Предлаганите имоти могат да изглеждат като извадени от списание, ако от тях е изхвърлено всичко непотребно, което старите собственици няма да пожелаят да запазят и вземат със себе си, след като се изнесат. Понякога дори едно разместване на мебелите би могло да направи пространствата да изглеждат по-големи.

Почистването на целите домове и градини от неприятни или разсейващи елементи, които не са необходими за продажбата е наложително. Това може да включва стари детски играчки, дрехи извън сезона и всичко от вътрешността на кухненските шкафове. Съхраняването на допълнителните мебели в помещение за съхранение или в дома на роднина също е решение. Съвременните елементи от мебелите често са много големи и могат да направят помещенията да изглеждат визуално по-тесни.

Продажба на имоти

  • Създаване на приветлив външен вид.

Неприветливите отвън имоти карат хората да се чудят какво ли има вътре, ето защо, за да се привлекат повече хора към обекта е необходимо да се направят някои подобрения по екстериора.

Като начало е добре да се подготви подканяща гостите да влязат до входната врата пътека. Храстите и дърветата е препоръчително да се подкастрят, а тревата да се окоси, за да не се допуска сенчестият или обрасъл пейзаж да отвлича вниманието от красотата на дома. Красива саксия с цветя на стълбището до външната врата също ще изглежда гостоприемно. Самата входна врата, разбира се, също трябва да изглежда добре и при нужда да се почисти или боядиса с нов слой боя отгоре.

  • Обръщане внимание на кухнята.

Тази стая често е наричана "сърцето на дома", така че е логично да й се обърне повече внимание в продаваните имоти. Дръжките и копчетата често имат нужда от подмяна, която веднага ще се отрази на общото възприемане за помещението.  Месинговите или сребърни покрития са най-популярни в съвременните домове и могат драстично да обновят вида на  шкафовете.

Кухнята при продажба на имот

Наличието на обелена боя или остарели вратички на кухненските шкафове, както и замърсеността на пода са неща, които веднага ще направят лошо първо впечатление. Една добре изглеждаща и поддържана кухня е силен коз за успешната продажба.

Излишно е да се уточнява, че трябва да се скрие безпорядъкът. От шкафовете и плотовете трябва да се махнат подправките, хранителните продукти и хартиите, които често се постилат, за да се подобри външния вид на работните пространства.

По кухненските уреди е желателно да няма петна. Горната част  и дръжките на хладилника, съдомиялната машина и фурната трябва да изглеждат чисти.

Продажба

  • Финални щрихи.

Когато всичко е подготвено за оглед на имота, непосредствено преди да дойдат първите евентуални купувачи е добре да се хвърли един бърз поглед на няколко малки детайли като например:

 - Да се свалят и приберат всички окачени картини, снимки в рамки и други лични вещи.

 - Да се огледа за пропуснати и незапълнени дупки или пукнатини, които биха разочаровали купувачите, на които не им се отдават ремонтните дейности.

 - Да се опаковат семейните спомени, за да могат потенциалните купувачи да видят себе си и семейството си като у дома.

- Да се почисти пода с прахосмукачка и да се забърше домашния прах от хоризонталните повърхности.

Автор: Габриела Тодорова