Созопол се намира в южната част на Бургаския залив на 35 км от град Бургас. Градът е един от най-старите по българското Черноморие и е известна туристическа дестинация. Разделен е на Стара част и Нова част, има прекрасни забележителности и запленяващи калдъръмени улички.

В южната и югоизточната част на полуострова се намират останките от някогашната крепостна стена. Старият град на Созопол е обявен за музей през 1974 г. от Министерския съвет. Къщите са черноморски архитектурен тип, изградени са от камък и дърво. През 2010 г. са открити мощите на св. Йоан Кръстител на близкия остров св. Иван, като днес те се съхраняват в храма "Св. св. Кирил и Методий и хиляди религиозни хора посещават Созопол от всички краища на света, за да се докоснат до това силно енергийно място. 

В тази статия ще намерите информация за:

Созопол

Кога да посетим Созопол?

Най-доброто време да посетите Созопол е Юни месец. По това време градът все още не се е напълнил с туристи и можете да се насладите на красотите му спокойно. Температурата е идеална за плаж и разходка, не е прекалено горещо, но в същото време можете да се насладите на морето. Повечето заведения, магазини и ресторанти отварят в средата на Май месец и очакват своите посетители с нетърпение.

Созопол

Което ви добавя още един плюс към това да отидете в началото на лятото, персоналът на заведенията със сигурност ще е много по-любезен и отзивчив към вас в сравнение с пика на сезона. А именно усмихнатия персонал допринася за цялостното ни добро настроение по време на почивката.

През зимните месеци Созопол бива обитаван предимно от местните си жители. Има няколко ресторанта, които работят целогодишно и в почивните дни се посещават от хора в околността, предимно от Бургас

 Созопол

Какво да очакваме в Созопол?

Език: Българския е основен език, но местните разбират и говорят както руския така и английския.  

Валути:  Навсякъде се приемат левове и Евро Лева и Евро

Банкомати и банки в Созопол : ATMs 

Банкомат Созопол

Климат: Между влажен субтропичен и средиземноморски

Студен сезон: от Октомври до Март включително.

Топъл сезон: от Април до Октомври

Времето в Созопол

Созопол 7 дневна прогноза

Опознаване на Созопол

Старото име на града е "Аполония" на древногръцкия бог Аполон, който е считан за лечител и покровител на изселниците. След това името се променя на "Созополис" в превод от гръцки означава град на изцелението и оздравяването. По-късно след освобождението приема сегашното си име - Созопол

Градът датира още от Античността, което го прави най-стария град на българското крайбрежно Черноморие. Жителите са били рибари, скотовъдци, земеделци и металурзи. В Средновековието град Созопол е бил под управлението на Византия. По време на Османското робство, градът е често нападан от пирати. След освобождението там се развива риболова и дори се открива Рибарско училище.

 Пристанище Созопол

Созопол днес

Към днешна дата Созопол бива посещаван от множество туристи, пристигащи от цял свят, за да видят църквите, музеите, забележителностите и архитектурата на Стария град

Забележителности 

Арка на древния град Аполония - като най-стария град по Черноморието, в Созопол са открити и запазени останки от Античността.

Археологически музей Созопол - Цена за възрастни: 4 лв. Цена за деца, ученици, студенти и пенсионери: 1 лв. Беседа на български език: 10 лв.

Етнографски музей - помещава се в над 200 годишна къща на брега на морето, точният адрес е ул. " Кирил и Методий 34 с работно време от 08:00-18:00 ч. Там може да откриете множество предмети от историята на българския бит и култура.

Музеен комплекс Южна крепостна стена и кула

 Крепостна стена Созопол

Църква "Свети Георги Победоносец" - Там се пазят част от мощите на Свети Йоан Кръстител, открити на близкия остров Свети Иван.

Църква " Света Богородица" - една от най-старите църкви в Созопол, за която се счита, че съществува от 1482 г.  

 Манастир "Свети Николай Чудотворец" - намира се на площад " Хан Крум"  и е намерен случайно през 2011 г. по време на археологически разкопки. Манастира не е действащ, но могат да се видят останките му, които пазят в себе си много история.

Созопол плажове

Созопол

Плаж Каваци - намира се на 3 км. от Созопол, близо до стария път Созопол-Дюни. Пясъкът е фин, има охраняема зона с чадъри и шезлонги, както и не охранявана безплатна зона. Близо до плажа има няколко заведения за хранене и барове.

Плаж Смокиня - един от най-красивите плажове на България, уникален фин пясък, чиста вода и плажни заведения.

Плаж Bamboo beach - изключително малък, но кокетен плаж, името му идва от емблематичния бийч бар, който се намира там.

Bamboo Beach Sozopol

Централен плаж Созопол - намира се в източната страна на Стария град, от където можете да се наслаждавате на гледка към крепостта. Може да бъде пренаселен в повечето време.

Созопол плажове

Плаж Харманите - основния плаж на Созопол, отново е малко пренаселен и не е толкова забележителен, колкото останалите.

Плаж Златна Рибка - заливът в който се намира е много спокоен и пясъкът е фин и чист.

Плаж Райски залив - тук не е подходящо за плажуване, поради липсата на плажна ивица, но е много подходящ ако сте фенове на гмуркането.

Созопол

Забележителности около Созопол

Остров Свети Иван - намира се близо до Созопол и има площ от 0,66кв.км. През 1985 г. там са открити останки от две църкви, царска резиденция и библиотека, както и мощите на "Св. Йоан Кръстител На острова могат да се срещнат около 70 вида птици, много от които са включени в Червената книга на България.

Замък Равадиново - намира се на 2 км. западно от Созопол до село Равадиново. Можете да се насладите на прекрасно озеленяване, екзотични дървета, растения и цветя.

Созопол замък

Езера, обитаващи се от сладководни риби и птици. Бронзови и мраморни скулптури, лятно кино, конна база, фонтан на желанията и още много други красоти. Той е приказен и вълшебен, заслужава си да бъде посетен. Цената на билета за възрастни е 20 лв.

Аквапарк "Нептун" - намира се на 5 км. от Созопол в село Равадиново. Предлага множество атракции на своите посетители. Цената на билета за възрастни е 30 лв. 

 

 Градове наблизо

Разстоянието Бургас - Созопол е 35 км.

Разстоянието Приморско - Созопол е 17 км.

Разстоянието Царево - Созопол е 30 км.

Придвижване в града

Такси: Предлагат услугата Дринк енд драйв както и трансфери до летището в Сарафово.

Разходка или колело: Всичко в града е на сравнително близки разстояния и не ви е нужна кола, за да се придвижвате.Можете да наемете колело под наем или да вървите пеша, докато разглеждате уличките на Созопол.

Созопол

Дневни екскурзии от Созопол

  • Джип сафари в Странджата
  • Разходка с корабче до остров Св. Анастасия
  • Разходка с корабче около Созопол

Къде да отседнем? Хотели в Созпол

За вашия приятен престой сме подбрали места за настаняване в Созопол, които са покрили строгите ни критерии. 

  1. Най-добро съотношение "цена-качество".

  2. Най-голяма удовлетвореност на клиентите от престоя в хотела ( Ревюта и отзиви ).

  3. Локация и предлагани удобства в хотела.

 

JI Хотел Созопол 

 Ji Хотел Созопол

  • Цените на Хотел Ji Созопол започват от 140 лв. за нощувка 
  • Оценка на хотела 9.5 отлична от 48 отзива
  • Хотела се намира в непосредствена близост до плажа Харманите. На първа линия. На 3 километра от центъра на Созопол. Разполага с открит басейн, Семейни стаи, безплатен паркинг, Фитнес , Градина и Бар. Предлага и закуска много добра закуска.

Хотел Флагман Созопол ***

Флагман хотел Созопол

  • Цените на Art Complex Anel започват  от 126 лв. за нощувка 
  • Оценка  9.3 Превъзходен от 176 отзива
  • Art Complex Anel е на 1,1 км от плаж Каваци. Разполага с 2 басейна, На първа линия, Семейни стаи,  Фитнес център, Ресторант, Бар. Предлага и Много добра закуска

Blu Bay Hotel Sozopol ***** Хотел Созопол

  • Цените на Blu Bay Hotel Sozopol започват от 326 лв. за нощувка 
  • Оценка  9.4 Превъзходен от 451 отзива
  • Blu Bay Hotel Sozpol се намира в Стария град, в непосредствена близост до яхтеното пристанище, на 5 минути пеша от центъра, разполага със Спа и Уелнес център, Семейни стаи, Изключителен Фитнес център, Бар. Предлага и Много добра закуска

 

Къде да Хапнем? Ресторанти в Созопол

Предлагаме ви тези заведения, базирано на оценка от потребителите, отзиви и коментари, както и от личен опит.

DEL MURO РЕСТОРАНТ

Созопол ресторанти 

Намира се в Стария град на Созопол, на крепостната стена. Предлага невероятна гледка, вкусна и добре приготвена храна, както и добро обслужване.

LA VERANDA  Созопол ресторант

Намира се в Стария град на Созопол от страната на пристанището. Храната е чудесна, както обстановката и обслужването.

 Препоръчваме ви да посетите Созопол, когато имате възможност. Ще бъдете приятно изненадани от атмосферата на този стар и красив град!

Автор: Виктория Радева