Оппааа ! Май няма никой вкъщи!

Страницата която търсите не е намерена, за да се върнете към началната страница, моля започнете от началото на Flat.bg

или разгледайте :


Нашите топ имоти тази седмица

Съвети за вашия имот

Детектор за въглероден оксид - животоспасяващ!

Детектор за въглероден оксид - животоспасяващ!

 Детекторът за въглероден оксид представлява една малка кутийка, която би могла да ви спаси живота. Ако не знаете какво точно представлява е нормално да се запитате  дали всеки има нужда от детектор на въглероден оксид,  какви уреди могат да причинят отравяне с въглероден окис и кога трябва да купите и инсталирате такъв детектор  в жилището си. Заради своята и безопасността на дома си, прочетете отговорите на тези важни въпроси по-долу.

Въглеродният оксид е газ, който се намира във въздуха, но единствено концентрацията на високи нива от него могат да го направят  смъртоносен. Този отровен газ е без мирис, няма цвят, нито вкус, силно разтворим е и има плътност близка до тази на въздуха, така че трудно може да се усети от човешките рецептори. Въглеродният окис прониква в организма при вдишване. В кръвта се свързва с хемоглобина и образува карбоксихемоглобин, а това води до хипоксия в тъканите и смущения в чувствителните на кислороден дефицит органи като сърцето, мозъка, кръвоносните съдове и формените елементи. Не дразни дихателните пътища, а  вредното му въздействие произтича от нарушаването на преноса на кислород до тъканите.

Най-честите ситуации, при които се получава отравяне с въглероден оксид са пожарите, възникнали в битови или в промишлени условия, когато се използват готварски уреди на газ, печки на дърва, отоплителни уреди. При изпускане на газове от автомобилите на газово гориво, в неподходящи работни условия и в относително затворени пространства също са регистрирани случаи на отравяне. През есенно-зимния сезон съществува по-голяма опасност от отравяне с него, тъй като този газ е краен продукт и в автомобилните изгорели газове.
Неговото присъствие може да бъде открито само с помощта на работещ детектор на въглероден окис. Детекторите се предлагат с батерия или под формата на апарати с твърд кабел. Съществуват и смесени модели, които могат да открият и отчетат както дим, така и въглероден окис.

Детектор за въглероден оксид

Когато използвате какъвто и да е тип течно или твърдо гориво за отопление, за готвене или за друг вид употреба в апартамента, къщата или вилата си, задължително трябва да имате инсталиран активен детектор на въглероден оксид. Ако обитавате голяма многоетажна постройка и имате уреди за изгаряне на гориво на повече от едно ниво, трябва да има поставен детектор за въглероден окис на всеки от етажите.

Уредите за изгаряне на гориво обикновено са предварително изпитани и безопасни за употреба, но ако има запушена вентилационна линия или някаква част от уреда, която може да се разпадне по време на експлоатация, има голяма вероятност да се отделят опасни нива на въглероден оксид във въздуха на затворените помещения и смъртта да настъпи в рамките на няколко минути. Има начин да запазите себе си и семейството си в безопасност, като използвате детектор за въглероден окис, който може да ви предупреди за наличието на този безшумен и токсичен газ.

Гаражът ви също ще има нужда от такъв детектор, ако често ви се налага да стоите в затвореното помещение дълго и то при работещ двигател на автомобила.

Видове уреди за горене на гориво, при които може да има опасност от изтичане на въглероден оксид:

  • Всеки тип уреди за отопление, които използват нафта като например нагревател, котел, бойлер, пещ или камина.
  • Всеки продукт, за който се използва дървен материал или дървесина за изгаряне като печка, камина,  котлон и други.
  • Всеки уред, който използва петрол, пропан или природен газ като например готварска печка, хладилник, нагревател за топла вода,  камина или друг уред.
  • Всички продукти, използващи газ или дизелово гориво като генератори, които трябва да се използват само на открито.
  • Всички био, селскостопански или други горивни  видове печки.

Автор: Габриела Тодорова

Тапети с цветя - подходящи за всяка стая.

Тапети с цветя - подходящи за всяка стая.

 Виждали сте тапети с цветя навсякъде - в остарелия интериор на хотелските бани, в трапезарията на баба ви и на други подобни места, които ви пренасят с десетилетия назад във времето. Модерните дизайни на флоралните тапети, обаче, ще ви накарат моментално да забравите всичко, което някога сте си мислили, че знаете за този връщащ миналото стил. От акварел и пастели до гръмки и графични изявления, цветните тапети са готини и модерни днес дори повече от преди. Те предоставят чудесната възможност да промените дизайна на жилището тотално, без много усилия. Разгледайте тези модерни идеи с начини за използване на тапетите с цветя върху стените в трапезарията, хола, банята, спалнята и пералното помещение, и се откажете завинаги от латекса и боята.

Тапети с цветя

Произведение на изкуството

Подобни тапети с цветя ще допаднат на хората, които биха предпочели да прекарват повече време в Лувъра, отколкото у дома си. Това е тапет, от който всеки ценител на изобразителното изкуство се нуждае. Реалистичният им флорален дизайн изглежда така, сякаш принадлежи към музея, но той се съчетава добре с модерните, неутрални цветове в интериора на дома. Препоръчително е около него да добавите аксесоари, които се комбинират добре с ненатрапващи се цветове.

Тапети за стена с цветя

Смели и ярки

Дръзкото е красиво и подобни ярки, привлекателни тапети са доказателство за това.  Балансирайте живото оранжево и червено с еднакво ярки мебели, така че принтът на флоралите да не подчини стаята ви. Със сигурност всеки път, когато влизате в стаята, ще усещате изблик на щастие.

Тапети с цветя

Цъфнали дървета

Трапезарията може да изглежда като очевиден избор за поставяне на флорални тапети, но този цветен принт от Кейри Ридър внася своеобразно и модерно настроение. Особено е впечатляващо как дизайнерът свързва жълтите и розови детайли от тапета с елементите в стаята. Трапезарията е идеалното място в жилището за добавяне на ярка, забавна флорална стена, без да се претрупва пространството.

Тапети с цветя

Дръзки и ярки тапети

Флоралните принтове  не трябва да са съставени само от цветя. В тази невероятна детска стая е използван светъл и причудлив цветен животински печат като платно за цялото пространство и продължава темата с ярко синьото легло и подходящата библиотека в същия цвят. С такъв смел тапет, стаята се усеща незабавно като напълно завършена и  подходяща за деца.

Тапети с цветя

Ненатрапващи се тапети с цветя

Ако търсите начин да включите флорални тапети в стая за момиче, но силните и наситени цветове не ви допадат (или на  детето ви), този красив и женствен избор е идеалното вдъхновение за вас. Големите рози са достатъчни, за да добавят някакъв цвят в иначе неутралната стая, която е идеална за всяко по-малко или вече пораснало момиче.

Тапети с цветя

Смелост и дързост

Когато вече сте изпробвали въздействието на тапетите с цветя и сте готови да стигнете до следващото ниво, може да искате да продължите с нещо по-смело. Този романтичен принт е доста голям, но без да пречи на пространството. Ако го изберете, дръжте мебелите и аксесоарите семпли и се фокусирайте върху наподобяващия стенопис тапет. Този тъмен избор е чудесен за създаването на успокояваща атмосфера в спалнята.

 Тапети с цветя

Тапет-стенопис

Този тапет е идеалният избор за онези, които искат да притежават нарисуван хубав стенопис в жилището си. Ако нямате артистичен талант, за да направите свой собствен шедьовър на стената в хола си, подобен тапет би могъл лесно да превърне семпло декорираното помещение в произведение на изкуството.

Тапети с цветя

Графични тапети

Хората, които предпочитат предимно белите стени и неутралните обстановки, ще харесат подобен тапет, вдъхновен от рисунка с мастило.  Красивите линии и графичният дизайн са чудесно допълнение към неутрално решената стая и не отнемат вниманието от опростения интериор.

Тапети с цветя

Тучна природа върху стената

Някои хора биха предпочели красиви сукуленти или успокояващи евкалиптови растения пред розите. Този тропически тапет на дъждовна гора е чудесен начин да внесете природата вътре под покрива на дома си. Зелените нюанси на този принт са много подходящи за спалня, решена в скандинавски стил, но също така биха добавили успокояващ източник на цвят в хола или в банята.

Тапети с цветя 

Геометрично вдъхновени флорали

Геометричните принтове са много популярни в момента, но ако сте по-скоро ботаник, отколкото математик, този сложен дизайн на тапети би бил чудесен избор за вас. Повтарящият се, симетричен модел ще задоволи всеки перфекционист и е чудесен избор за бебешка стая или за коридор.

Тапети с цветя

Винтидж флорали

Тъмните принтове също са много модерни. Този дълбок и романтичен избор за тапети може да направи спалнята да се усеща като покоите на кралицата, но не се страхувайте да включите тази модерна визия и в трапезарията. Поддържането на останалата част от стаята семпла и неутрална ще позволи на този готически печат наистина да блесне.

Тапети с цветя

Просто каприз

Коридорите са чудесно място за фокусиране, когато търсите идеи за тапети и лесен начин за добавянето им върху стените във вашия дом. Този дизайн напомня на винтидж поздравителните картички, които баба ви е изпращала някога, но в много по-модерен вариант. Шикозният тапет би се съчетал добре с модерни мебели от средата на века.

Тапети с цветя 

Пищна дъждовна гора

Кой не е мечтал за почивка в южноамериканската джунгла? Този страхотен тапет от Сиан Зенг ще ви отведе именно там, без да се налага да напускате леглото си. Неоновите проблясъци в него са прекрасен контраст с фините маслинови и ловджийско-зелените тонове. Съчетайте ги с пастелни нюанси или бежово, за да получите перфектна комбинация от цвят и спокойствие.

Тапети с цветя

Големи и запомнящи се цветя

Ако не ви допада пъстротата по стените, не се страхувайте все пак да използвате тапети, тъй като монохромните флорали понякога носят най-големия удар. Този  тапет с големи цветя се фокусира върху сложната рисунка и острите линии, а освен това допълва чудесно светлия дървен под. С подобни тапети върху стената багрите им няма да ви липсват, бъдете сигурни.

 Тапети бананови листа

Бананови листа

Тази баня е божествена, а контраста на богатото зелено срещу черната вана е хипнотизиращ. Най-хубавото нещо за тапетите с бананови листа е факта, че можете да ги използвате в почти всяка стая от дома ви.

Автор: Габриела Тодорова

Тоалетни с икономични казанчета - как да пестим вода.

Тоалетни с икономични казанчета - как да пестим вода.

 Тоалетни с нормално събиращи между 2,5 - 9 литра вода казанчета могат да се превърнат в много по-икономични, а по този начин да се пести вода.

Една тоалетна с нисък поток на водата може да използва значително по-малко ресурси от стандартните тоалетни казанчета. Не е необходимо да сменяте старата си тоалетна чиния или голямото тоалетно казанче, за да започнете да спестявате от месечните сметки за вода.  С няколко прости модификации, можете да превърнете тоалетната си от проливаща излишни количества вода в канала в такава, която ще се грижи за хигиената, но без да натоварва сметките ви за комунални услуги.

С използването на устройство за пестене на вода всичко може да се случи така, както искате. Тези уреди принципно са лесни за инсталиране и не изискват особени умения или познания на водопроводчик.

Как да пестим вода от тоалетното казанче?

 Как да спестите водата с настоящите казанчета за тоалетни

Набавете си следните материали: регулируема клапа, плик за тоалетен резервоар, превключвател за пълнене на клапана и плоча за откриване на течове.

Започнете с регулируемата клапа. Няколко производители произвеждат клапи, които могат  да се регулират, за да контролират колко вода да се влива в тоалетната, когато се пусне наличното казанче за тоалетна. Проверете какъв модел тоалетна имате и според това закупете подходящия за нея клапан.  След това инсталирайте регулируемата пластина в тоалетната. Експериментирайте, докато намерите правилната настройка за вашите нужди. Пускайте водата достатъчно, за да установите количеството, което може да измие съдържанието в чинията, без да губите вода. По този начин може да спестите до няколко литра при всяко пускане на казанчето.

Следващата опция включва инсталирането на плик за тоалетния резервоар. Той служи за същата цел като поставянето на тухла в резервоара ви, но без риска от разлагането на тухлата, потопена във водна среда.

Тоалетно казанче - пестене на вода

Просто напълнете плика с вода и го закачете в казанчето на тоалетната. Той ще измести част от водата вътре, като по този начин ще намали количеството вода, необходимо за зареждане на резервоара след всяко пускане. По този начин ще се спести количество с големината на плика при всяко пускане, без значение дали се поставя в по-малки или в по-големи казанчета за тоалетна.

Следва възможността за инсталирането на превключвател за пълнене на клапана. Тоалетното казанче и чинията могат да се напълнят по едно и също време, но те не се пълнят по еднакъв начин.

Тъй като вентилът за пълнене не се затваря, докато резервоарът не се напълни, това означава, че водата продължава да тече в тоалетната чиния. И  къде ли отива тази допълнителна вода? Изтича си просто така! Инсталирайте превключвател за цикъл на запълване, за да елиминирате тази загуба. Поставете едно малко парче, което да се свързва с линията за пълнене и преливната тръба. То е предназначено да отклони водата обратно в резервоара, след като чинията е пълна.

Подобряването на тоалетната с помощта на някои от тези устройства за пестене на вода е чудесно решение, но от тях няма да има смисъл, ако се използват при тоалетни с течове. Направете тест, за да сте убедени, че от никъде няма излишно изтичане на вода. Ако откриете такова навреме и направите всичко необходимо, за да го отстраните, в дългосрочен план също ще си спестите пари, които иначе биха могли да изтекат в канала.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева