Оппааа !Страницата която търсите не е намерена, за да се върнете към началната страница, моля започнете от началото на Flat.bg

или разгледайте


Нашите топ имоти тази седмица

Съвети за вашия имот

Корк – уникални начини за декориране на дома с него.

Корк – уникални начини за декориране на дома с него.

 Корк може да се използва по много различни начини в домакинството и декорирането. Този екологичен материал се радва на триумфалното си завръщане и в момента е много модерен. Стилният елемент е възобновяем и рециклируем, което го прави идеалният избор за любителите на интелигентните декори, които искат да помогнат за опазването на планетата.

Любителите на неутралните дизайни в интериора ще оценят корка като чудесно допълнение, което осигурява малко рустик привлекателност, но без да създава претрупаност в пространството. Вижте няколко чудесни начина за използване на корк във всяка една стая в жилището и с различно предназначение:

корк-начини за декориране

Корк за стени

Когато търсите нов и интересен начин, по който да подновите външния вид на стените си, тогава нанасянето на нов слой боя в дързък цвят не е достатъчно. Използването на корк за стена може да внесе уникален визуален интерес, като по естествен начин предостави текстура и топлина. Освен известна шумо- и топло-изолация, мекото корково покритие ще осигури перфектен фон за останалите мебели и аксесоари в обзавеждането на помещението.

корк-начини за декориране

Корк за таван

Когато белите тавани ви изглеждат скучни или просто осъзнавате, че напукания ви и неравен таван има нужда от сериозна работа, за да изглежда наистина добре, тогава може да поставите коркови плоскости на най-високото и неочаквано място в стаята ви. Таванът ви незабавно ще направи изявление по един уникален и в същото време непринуден начин. Топлият му неутрален цвят ще се съчетае почти с всяка цветова палитра, която е решена в интериора.

Можете лесно да възпроизвеждате този вид, като използвате коркови плочи и просто ги залепите директно върху тавана. В тази шик стая, например, кралското синьо, което властва в декора и удивителните мотиви допълват финия, но интересен корков таван по един забавен начин.

корк-начини за декориране

Корк за под

Използването на корк за подова настилка е популярно вече повече от столетие. Също както всички останали настилки за под и тази си има както своите предимства, така и за съжаление – своите недостатъци, но определено може да бъде чудесен избор за активните семейства заради способността й да се поправя често и заради ниската си цена. Корковата настилка осигурява естествена звукоизолация, освен това може да устои на растежа на мухъл, което е „в плюс“ за предразположените към алергии в жилището.

Използването на корк за пода може да се окаже много добро решение за съвременните дневни стаи или кътчета за четене, които могат да изглеждат още по-успокояващи с него. Мнозина предпочитат да го използват за верандата или в стая, в която имат много големи прозорци, защото без усилие успява да слее външната с вътрешната среда.

корк-начини за декориране

Корк в детската стая

Макар корковите табла за бележки в света на големите да не са забавни, в детската стая те могат да служат като рамки за художествените произведения на малчуганите. Те предоставят възможност всяко творение да получи заслужено внимание на „стената на славата“, а също така и лесна взаимозаменяемост при създаването на всеки нов шедьовър. Нещата биха могли дори да достигнат на едно още по-високо ниво, когато различните коркови дъски се оцветят в различен цвят, за да предоставят пъстър фон на окаченото върху тях.

корк-начини за декориране

Коркова табла за легло

Ето една забавна и уникална идея за табла за легло от корк, която може да бъде подходяща почти за всяка спалня. Звукоизолиращите способности на материалът ще се окажат от изключително голямо значение, ако наличието на силен околен шум пречи на съня на лежащите в леглото.

 

За мнозина е важно да се чувстват спокойно в спалнята си, а тишината в стаята е предпоставка за бързо и лесно заспиване. Именно по тази причина поставянето на евтина и практична коркова табла на леглото може да се окаже неочаквано лесно, но изключително добро решение.

корк-начини за декориране

Коркова стена

В работните пространства често присъстват коркови дъски, върху които се поставят бележки с напомняния, графици или документи. Понякога тези дъски се оказват твърде малки и претрупани от цялата информация, която е поставена върху тях. Ето защо идеята да се направи стена с корк, която да служи като декоративен и функционален елемент, може да се окаже едно практично и естетично решение.

корк-начини за декориране

Коркови саксии

Ето още един лесен начин да си направите аксесоар от корк, който освен ефектен на вид, да бъде и функционален. Издълбайте търкалящите се из кухнята ви коркови тапи и ги превърнете в миниатюрни саксии за сукуленти или Тиландсия, които не са капризни, но определено ще внесат някаква зеленина в стаята. След това прикрепете по един малък магнит към тях и ги залепете на хладилника или на някое друго подходящо място. Тези магнити за хладилник определено ще бъдат най-забавните, които приятелите ви са виждали.

корк-начини за декориране

Коркова постелка за баня 

 

Ако търсите причина да пиете повече вино, ето ви един стимул да събирате корковите тапи – за да си направите от тях една мека постелка за банята, която освен, че ще изглежда интригуващо, няма да ви позволи да се подхлъзнете с мокрите си крака.

корк-начини за декориране

Коркова карта

Тази забавна карта от корк служи както за удивително произведение на изкуството над камината, така и за място, върху което могат да се отбелязват посетените вече места или онези, които остава да се видят. Тя също би могла да съдържа най-любимите снимки от въпросните дестинации, като по този начин да показва незабравими моменти от почивките, да задържа приятните спомени и да предизвиква тема за разговор сред гостите.

 

Засаждане на декоративни дървета - кога и защо.

Засаждане на декоративни дървета - кога и защо.

 Засаждането на декоративни дървета само по себе си не е труден или сложен процес, но най-важното при него не е толкова механичното издълбаване на дупката и избирането на мястото, подходящо заради изобилието от слънчеви лъчи или сянка, а определянето кога е най-доброто време за засаждане на дървета. Отговорът на този въпрос се определя в зависимост от климатичните условия на мястото, на което планирате да засадите младото декоративно дърво.

Този въпрос  по-специално засяга областите, в които зимата е много студена и сурова. В районите с умерен климат всяко време на годината, с изключение на лятото, е подходящо за засаждане на овощни и декоративни дървета. Трябва да се има в предвид, че летните горещини представляват твърде голяма заплаха за младите дървета.

засаждане на декоративни дървета

Най-общо казано, най-доброто време за засаждане на дървета е късната зима или ранната пролет. Този период обикновено е последван от период на умерено време в Севера, по време на който новопосадените декоративни дървета ще имат време да се захванат в почвата. Ако нямате възможност да го направите по това време на годината, най-добре изчакайте есента. Лятото е лош избор, защото тогава времето е твърде горещо, а активно растящите млади растения са твърде податливи на щети от всякакъв тип. Времето също така ограничава вашите възможности през зимата, особено на север, защото студът често е причина за замръзването на земята. Ако предвидливо сте изкопали всичките дупки през есента още преди земята да замръзне, все пак на практика не е невъзможно да засадите дървета през зимата. Помислете дали ще имате възможността да ги поливате през този сезон, тъй като, ако не можете да ги напоявате достатъчно, от началото до към средата на зимата не е най-доброто време за засаждане.

засаждане на декоративни дървета

Засаждането на дървета, когато те са в латентно състояние или когато не се намират в максималния им темп на растеж се препоръчва, тъй като тогава обработването им е най-малко разрушително за тях. В северното полукълбо, например, те започват да навлизат във фаза на латентност в някакъв момент през есента и излизат от нея в някакъв момент през пролетта.

Най-доброто време за засаждане на широколистни видове дървета е по-очевидно. Окапването на листата им през есента сигнализира, че те навлизат в период на латентност. Отварянето на пъпките през пролетта сигнализира, че те напускат латентността си. Това е ясен отговор на въпроса кога да посадите новия си екземпляр в земята.

Правилното време за засаждане на вечнозелените дървета е по-трудно определимо, защото не изпращат толкова ясен сигнал. Докато те не растат толкова енергично през зимата, колкото през другите сезони, те не са и подложени на този вид латентност, която е характерна за широколистните растения. За щастие, обаче, евъргрийните са склонни да бъдат твърди и устойчиви, а тази твърдост ви дава по-голяма свобода с тях. Обикновено можете да предприемете операцията по засаждането на младите дървета по-рано през есента или по-късно през пролетта и все пак не ги засаждайте, когато времето и въздуха са прекалено горещи и / или прекалено сухи. Ако във вашия регион все още е горещо в края на септември, изчакайте със засаждането за по-късно през есента.

засаждане на декораивни дървета

Интензивната топлина е основен враг на новозасадените фиданки, а липсата на вода за корените им е друга опасност за живота им. Макар, че може да не мислите за зимата като за сухо време помнете, че влагата от снега не може да стигне до корените, докато снегът не се стопи и земята се разтопи. По този начин дори в студен климат, зимата носи условия като в пустинята. Ето защо е важно да напоявате добре дърветата през есента, независимо от това дали сте избрали да ги засадите през есента, в края на зимата или през ранната пролет.

За да имате красива и добре поддържана градина е добре да сте запознати с основите на озеленяването. Трябва да сте на ясно къде да засадите и цъфтящите луковици в зависимост от това дали цветето предпочита по-слънчеви или по-сенчести условия. С течение на времето и опита ще надградите градинарските си основни умения и ще постигате все по-впечатляващи резултати. Разнообразието от дървета, храсти и цветя ще направи вашите дом и градина още по-красиво място за обитаване.

Трапезна маса за хранене на открито - идеи и съвети.

Трапезна маса за хранене на открито - идеи и съвети.

 Изнасянето на маса на открито в двора, градината или на балкона през топлите месеци на годината е много популярно. Хората обичат да се хранят на чист въздух и под открито небе. Външните кухни и трапезарии с барбекю са сред най-предпочитаните места за хранене и това е напълно разбираемо заради всички тези причини, които ще откриете по-долу.

Независимо дали разполагате с външно пространство под формата на балкон в големия град или се ширите в просторна къща някъде в покрайнините, храненето на открито е един много очакван ритуал през лятото и топлите дни в останалите сезони на годината. Това е едно от обикновените удоволствия на живота, което може да се наблюдава дори в ресторантите и сладкарниците, които превръщат тротоарите в открити кафенета още с първия знак на настъпването на пролетта.

Превръщането на задния или вътрешния двор във външна трапезария като цяло включва много малко усилия. За това се изискват предимно логичен и здрав разум, както и добро планиране. Следвайте тези дизайнерски трикове съвети и идеи, за да подобрите преживяването около външната си трапезна маса  за вас и вашите гости.

трапезна маса за хранене на открито

Размерът на пространството е определящ за местоположението на масата

При наличие на ограничено външно пространство като балкон, например, местоположението на масата за хранене и евентуално скарата е почти решено. Наличието на по-широк двор, от друга страна означава по-голям избор. В този случай е препоръчително да се разгледат няколко важни точки, преди прибързано да се занесе гранитната маса под отдалечения дъб, например.

Когато кухнята все още продължава да се намира на закрито е препоръчително външната маса да се разположи недалеч от нея с цел улесняване на достъпа.

В една външна кухня масата не трябва да бъде поставена в непосредствена близост до барбекюто или скарата поради съображения за безопасност. 

Гостите и членовете на семейството, които ще се хранят там, трябва да имат възможността свободно да се придвижват между кухнята на открито, трапезарията и бюфета.

трапезна маса за хранене навън

Локация

На определянето на  подходящата площ за маса за хранене на открито трябва да се гледа като на възможност за проектиране на пространството около вашия начин на живот, а не обратното - като на конструиране на вашият начин на живот около пространството. Храненето на открито в компанията на забавни гости или на членовете на семейството е една от истинските радости на притежаването на дом и двор.

Има няколко неща за обмисляне, които са определящи за мястото, на което ще бъде поставена външната маса. Когато пространството е ограничено - предимно в градска среда - факторите, с които е необходимо да се съобразите, са следните:

 • Поставянето на масата в близост до кухнята на открито или до грила има смисъл, стига да не ви пречи пушекът от скарата или миризмата от готвещата се храна.
 • Ако кухнята е вътре на закрито е добра идея да сложите външната маса недалеч от нея, заради по-лесния достъп.
 • Ако ястията ще се подготвят за приготвяне някъде отвън, масата би било удобно да се намира в близост, но не и притисната към външната стена на кухнята. През лятото, външните стени могат да станат наистина горещи, особено когато слънцето ги напича директно и продължително.

трапезна маса за хранене навън

Поставянето не трябва да бъде последвано от обмисляне

Има още фактори, които ще повлияят на разположението на масичката и столовете ви за вътрешния двор. Помислете върху това: 

 • Един бар или бюфет са удобен начин да позволите на гостите да си сервират сами, а това се съчетава добре с неофициалната обстановка за хранене на открито и освобождава място на масата. Уверете се, че има достатъчно място за настаняване на гостите, както около масата, така и на бюфета или бара. Правилото гласи, че трябва да има разстояние от около 120 см между бюфета или бара и масата за хранене на открито.

 

 • Изберете място за сядане близо до вратата за лесен достъп и излизане. Помислете колко удобни ще бъдат бързите придвижвания до кухнята и банята при това положение.

 

 • Безспорно ще искате вашите гости да се забавляват, но ако някой от тях стане по-шумен, когато се отпусне, ще бъде ли достатъчно далеч масичката във вътрешния двор до детската стая? Ще бъде ли проблем шума, ако масата за хранене се намира до оградата, разделяща имота ви с този на вашите съседи? Създайте такова оформление, което ще направи всички доволни.

трапезна маса навън

Подреждане на масата

В зависимост от случая, можете да подредите външната си маса неформално или официално - така, както прецените. 

 • Покривките за външни маси могат да изглеждат достатъчно празнично, а също така да скрият несъвършенствата по повърхността.

 

 • Външните кухненски съдове са по-екологично решение от хартиените чинии и могат да се използват в продължение на няколко години. Моделите и твърдите части обикновено са изработени от меламин - бяло кристално съединение, получено чрез нагряване на цианамид и използвано за направата на пластмаси. 

 

 • Пластмасовите прибори за хранене могат да бъдат измити и използвани отново, но също така можете да използвате обикновените неръждаеми или сребърни прибори, ако предпочитате.

 

 • За откритото пространство използвайте чаши, направени за външна употреба. Счупеното стъкло от внезапно задухалия вятър може да съсипе настроението и да развали приятните ви мигове в съзерцаване на природата.

маса за хранене навън

Сянка

Можете да имате най-скъпата, великолепна маса за хранене на открито в цялата околия, но ако е разположена в средата на бетонен вътрешен двор  в условия на пълно слънчево греене, никой няма да иска да я използва. Осигурете непременно сянка за горещите дни под формата на външни чадъри, платно или беседка. 

Ако имате покрив над платформата или частта от вътрешния двор, на който е разположена трапезарията е под козирка, ще можете да хапвате там по всяко време на деня. В противен случай можете да засенчите масата за хранене с чадър или да използвате пергола с тента. Друга идея е да сядате там само да вечеряте, когато слънцето залезе, за да не се налага  да се притеснявате как да осигурите сянка.

трапезна маса за хранене

Маса с красив изглед 

Огледайте се какъв е пейзажът, който се вижда от двора, верандата или градината. Ако живеете на върха на хълм, светът отдолу ще изглежда ослепителен през нощта, докато го гледате от външната маса за хранене по време на вечеря.  Ако имате  прекрасна градина, басейн или отлично осветено водно съоръжение, поставете масата за хранене така, че да можете да се насладите на удобствата в собствения си пейзаж. А може би къщата ви има много прозорци и когато е леко осветена през нощта, изглежда красива, погледната от страната на задния двор. Помислете над това.

трапезна маса

Избор на подходящ комплект за трапезария

Ако разполагате с красива маса за хранене на открито със съответстващи към нея столове, всичко, което трябва да направите от тук нататък е да я поддържате и почиствате. Имате ли намерение да закупите мебели за открита трапезария в скоро време? Задайте си тези въпроси, преди да направите покупката: 

 • Каква форма маса предпочитате - овална, кръгла, правоъгълна или квадратна? Дали формата и размерът й се вписват в пространството, на което смятате да я поставите? Имайте в предвид, че мебелите, които са извънредно големи, могат да направят малкото пространство да се усеща като още по-малко. По същия начин, мебелите, които са твърде малки, могат да изглеждат като плаващи или изгубени в по-голямото открито пространство. 

 

 • Колко хора ще използват външната трапезария? Комплектът достатъчен ли е за настаняване на вашето семейство, на роднините, приятелите?

 

 • Комфортът също е фактор. Помислете ще бъдат ли столовете за хранене основното място за сядане във вашето външно пространство? Ако е така, може да искате да вземете столове  с възглавнички. Столовете могат да имат двойно предназначение - като седалки в близост до басейна или до огнището, например.

 

 • Стилът не трябва да се пренебрегва. Какъв стил е вашата къща или апартамент? Грузински, ретро, занаятчийски, винтидж, рустик или модерен? Погледнете вътрешното обзавеждане и след като изберете какво ви харесва от там го пренесете навън. Или изненадайте всички - включително и себе си, като изберете нещо непредсказуемо и напълно противоположно на това, което може да се види вътре, за да промените външния вид.

трапезна маса

Смесване и съчетаване на мебелите за трапезария

Няма никакво правило, което да изисква масата на двора да съответства на столовете към нея, както и всички столове да са еднакви. Някои биха намерили подобен вид за еклектичен, докато други, които са свикнали постепенно да увеличават броя на столовете край масата през годините това не би им направило особено впечатление или имат страст към винтидж мебелировките.

трапезна маса за хранене

Трапезария край басейна 

Ако плувният басейн в двора е добре поддържан и има достатъчно място около него, ефектът от храненето близо до  водата може да бъде успокояващ и елегантен. Водата има начини да въздейства по този начин, но преди хранене просто се уверете, че сте изключили робота за почистване и другите шумни функции, които могат да убият чара на повода. Добавянето на ефекти като променящи цвета си светлини и фонтан са малко екстри, които ще подобрят външното трапезно изживяване.

трапезна маса за хранене

Използване на вътрешна трапезна маса навън 

Ако мебелите в трапезарията ви не са прекалено тежки или скъпи, може да превърнете неформалната обстановка в по-специална, като ги изнесете на открито под някое голямо дърво. Поставете покривка, красиви прибори, ваза и окачете фенери на клоните.

трапезна маса навън

Обмисляне на размерите

Както беше споменато по-горе, нито по-големите, нито по-малките мебели са подходящи. Уверете се, че мебелите ви не са твърде големи за определеното за трапезария външно пространство. Големите, удобни и дълбоки седалки са популярни, но просто няма да бъдат подходящи, ако вашите гости нямат място да сядат и стават от столовете си или да се движат около масата. Измерете пространството преди да вземете мебелите.

трапезна маса

Създаване на атмосфера с добавяне на малки щрихи

Настроението, което се създава по време на открит обяд или вечеря в приятна компания, може да се превърне в преживяване, което да се помни с години. Помогнете за подготовката на сцената, която ще гарантира наслада от една приятна вечер на открито. Ето някои идеи, които да използвате:

 • Музикален фон – тихата и ненатрапчива инструментална музика винаги е хубава идея, особено ако включва нещо, което позволява на гостите да се отпуснат и да си говорят без да повишават тон.
 • Централна украса – нещо красиво и ниско, което да не пречи на гостите да се виждат един друг през него. Вземете нещо от градината: цветя, зеленина, купа плодове или зеленчуци, а може би дори букет от пресни билки.
 • Напитки – Мартини, вино, коктейли, бира, студен чай или каквото харесват вашите гости.