Оппааа ! Май няма никой вкъщи!

Страницата която търсите не е намерена, за да се върнете към началната страница, моля започнете от началото на Flat.bg

или разгледайте :


Нашите топ имоти тази седмица

Съвети за вашия имот

SPA убежище в обновена стара баня.

SPA убежище в обновена стара баня.

 Искали ли сте да имате свое SPA убежище, което да използвате по всяко време, когато изпитате нужда да се избавите от стреса? Не си мислете, че само обитателите на големи и уникални домове, които изглеждат като извадени от дизайнерски каталог, могат да си позволят да имат специално помещение за лични SPA процедури.

 

SPA баня

Сами ще можете да се убедите, как едно малко подобрение на дома ви може да превърне скучната баня в един собствен оазис за релакс. Разгледайте как интериорният дизайнер Деидре Оливър от Колорадо превърна една реликва от 90-те години в модерен спа център с луксозно осветление, елегантни детайли от дърво, висококачествена водопроводна инсталация и красиви покрития.

Оливър преконфигурира оформлението на главната баня с площ от 40 квадратни метра, за да използва по-добре центъра на стаята, който преди това бил едно празно, изгубено място. Оригиналното оформление се състояло от L-образна тоалетна маса,  холивудски лампи над огледалото и кварцови плотове.

 SPA баня

Заедно с модерна самостоятелна вана в центъра на пространството е инсталиран красив двоен душ с два входа и пейка от гранит.

Стените са пребоядисани в светло сиво, а подът - в по-тъмно сиво за контраст. Оливър смята, че сивите стени с по-тъмно сиво върху декоративните елементи осигуряват красив визуален контраст.

Добавен е още един прозорец, който да внесе повече естествена светлина през деня, а навсякъде, дори и в душ кабината, са инсталирани нагряващи се керамични плочки, напомнящи за дърво, за да запазят топлината и уюта в банята по време на студените дни в Колорадо. Стената около душа  е покрита с големи плочки, за да се получи чист и безпроблемен вид.

СПА баня

За да не се получи усещане за хлад с всички плочки и стъкло в банята, се контрастира с внасянето на топли дървени елементи за баланс. Дървесината осигурява перфектен органичен контрапункт на чистите линии на стените и плотовете.

Новата дървена врата с матирано стъкло придава уединение на къпещите се и приветства естествената светлина, а червените дъбови шкафове са монтирани за тоалетна маса, създавайки "дрешник" за хавлии и тоалетни принадлежности.

СПА баня

Полираният никел комплиментира кранчетата, използвани за мивката, ваната и душа. Всеки детайл е внимателно подбран, за да допълни усещането за лукс и изтънченост.

СПА баня

Декоративните огледала придават блясък на тоалетната маса, а аплиците са окачени на височината на лицето за оптимално осветление за моментите, когато обитателите се разкрасяват пред огледалото.

СПА баня

За да превърнете собствената си баня в лично SPA убежище, следвайте следните съвети:

 • Планирайте осветлението си. Не можете да разчитате на един източник на светлина в една стая. Понякога се нуждаете от заобикалящата ви от всички страни светлина, а в други случаи имате нужда от определено осветление, за да видите лицето си. Късите светлини са добра опция и за постигане на заобикалящо ви отвсякъде осветление.
 • Изберете широкоформатни стенни плочки. Те позволяват наличието на по-малко линии за фугиране и дават на душа по-чист, по-актуален вид, като също така  са много по-лесни за почистване от малките.
 • Ако имате стар дъбов перваз, го боядисайте. Бялото е най-често срещания избор, но ако сте малко по-смели, помислете за пребоядисването му в по-тъмен от цвета на стената нюанс.
 • Балансирайте твърдите и меките материали. Всеки път, когато можете да контрастирате на твърдите елементи - като камък, плочки, плотове и керамика - с някои дървени елементи, вие предоставяте красив контрапункт на нещо, което е свежо и хладно.  Дървото наистина затопля пространството и го кара да се усеща като по-привлекателно.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева

Ремонти - в скалата от 1 до 10.

Ремонти - в скалата от 1 до 10.

 Някои ремонти продължават със седмици, а понякога дори и с месеци, като междувременно превръщат цялото жилище в едно неудобно за живеене, мръсно и разхвърляно място. Това означава безкрайни дни в обстановка на непознати майстори,  преминаващи през дома ви, спорадични звуци от шумни инструменти и много, много прах. Дори малките ремонтни проекти могат да нарушат ежедневието ви. Преди да започнете да ремоделирате, научете какво да очаквате в най-общ план вие и вашето семейство като неудобства по време на ремонтните дейности, които се осъществяват под покрива ви.

По-долу ще откриете девет от най-често срещаните проекти за ремоделиране, които е вероятно да предприемат собствениците на жилища - проекти, които изискват професионални изпълнители и за които е необходима поне една седмица за завършването им. Всеки от тях е оценен по  "скалата за смущения" от 1 до 10, като 1 е най-малко разрушителният за ежедневието ви ремонт, а 10 е най-много. Ако вашият проект достигне 10, помислете за настаняване в хотелска стая за цялата продължителност наремонтната дейност.

Ремонт на къща

Преобразуване на таванското помещение в спалня

Продължителност: между 8 и 10 седмици

Какво включва: Проект, който превръща безусловно таванско помещение в спалня, трябва да включва изходни прозорци и поне един гардероб. Най-вероятно ще се наложи удължаване на водопроводните инсталации, на въздуховодите за отопление и вентилация,  на електрическото окабеляване към тавана, а също и да се добавят изолация, гипсокартон и подови настилки.

Скала за смущение: 3

За щастие, по-голямата част от работата ще се осъществява на тавана и няма да включва основните жилищни помещения. Ще трябва да се примирите с присъствието на майстори, които ще се движат през къщата, за да стигнат до тавана, така че осигурете непотребни дрехи или стари килими, за да защитите с тях пода си от мръсните им обувки. Също така, прахът от инсталацията и завършването на гипсокартона вероятно ще се носи из дома ви, така че ще бъде добре да смените филтрите на климатика/пещта на всеки две до три седмици по време на проекта.

Ремонт на под

Реконструкция на подове от твърда дървесина

Продължителност: между 2 и 14 дни

Какво включва: шкуркане,  оцветяване и запечатване на дървените подове.

Скала за смущение: 9

Независимо дали ремонтирате един етаж или цяла къща, процесът включва много шум и прах. Трябва да преместите мебелите и да покриете плоските повърхности, за да ги предпазите от натрупването на вдигнатия от дървесината прах, а това ще наруши малко или много потока на семейния живот. Освен това няма да можете да ходите по пода поне два дни след нанасянето на последния слой покритие.

Обновяване на банята

Продължителност: между 2 и 3 седмици

Какво включва: Превръщането на остарялата ви баня в спа център включва актуализиране на водопроводните инсталации, монтаж на керамичните плочки около порцелановата вана, замяна на старата тоалетна с модерен модел с по-нисък дебит, монтаж на керамични подови плочки и тоалетна масичка със солиден плот.

Скала за смущение: между 7 и 10

Ако ремоделирате единствения си санитарен възел, очаквайте сериозно прекъсване на рутинната ви лична хигиена. Ще трябва да се миете на кухненската мивка и да инсталирате преносимо гърне в двора или да се сприятелите със съседа, когато ви се ползва вътрешна тоалетна. Ще имате по-малко неудобства, ако имате повече от една баня в къщата. Дори тогава ще трябва да понесете прекъсване на водата по време на актуализацията на ВиК инсталацията.

Ремонт на кухнята

Пълен ремонт на кухнята

Продължителност: между 8 и 12 седмици

Какво включва: Кухненските ремонти изискват предимно подмяна на шкафове, инсталиране на кухненски остров и плотове, замяна на уреди, добавяне на осветление и подмяна на подови настилки.

Скала за смущение: 8

Кухните са сърцето на дома, така че, когато те са обект на ремонти, ще излизате да ядете повече навън, ще миете чашите за кафе в мивката на банята и ще провеждате семейните срещи в хола, където по това време ще живеят микровълновата печка и хладилника. За да се облекчат смущенията, вашият изпълнител може лесно да създаде импровизирана мивка някъде на удобно място, като пусне няколко маркуча от съществуващите кухненски тръби през стената от кухнята в другата стая.

Обновяване на кухнята

Продължителност: между 1 и 2 седмици

Какво включва: Смяна на вратичките на шкафовете, добавяне на нови дръжки, актуализиране на ел уредите, мивката и кранчетата и инсталиране на нова подова настилка.

Скала за смущение: 5

Кухненските козметични ремонти са по-малко разрушителни само, защото свършват по-бързо от големите реконструкции. През тях основно се махат и заместват разни неща, така че ВиК и електричеството могат да останат включени и все още ще имате достъп до стария си хладилник, докато пристигне новият.

Ремонт на мазето

Преобразуване на мазето в жилищна площ

Продължителност: между 2 и 3 седмици

Какво включва: Завършване на долното ниво на къщата за създаване на пространство за игри и видео за децата.

Скала за смущение: 2

Превръщането на недовършеното пространство в допълнително жилищно място изисква всички завършености с ново допълнение - електрически, подови настилки, стенни повърхности и изолация. Но има и добра новина и тя се състои в това, че работата е ограничена до част от къщата, която рядко използвате. Майсторите могат да влизат и излизат през вратата на мазето, а шумът и прахът, идващи от долу, лесно могат да се ограничат. Най-големите смущения ще идват от периодичните електрически прекъсвания.

Подмяна на покрива

Продължителност: 1 седмица

Какво включва: Премахване и подмяна на покривните бариери за влага и керемидите.

Скала за смущение: 1

Подмяната на покрива е един от най-малко неудобните проекти за ремоделиране, които можете да направите. Ще трябва да се примирите с някои удари, да преместите колите си далеч от къщата и да държите кучетата и децата извън територията на двора по време на разрушаването. Майсторите на покриви ще покрият земята около сградата, за да оградят мястото, на което могат да паднат отломки. След като приключат с работата, ще трябва да преминат през двора ви с магнитна ролка, за да вдигнат падналите пирони или други метални частици.

Майстор

Подмяна на обшивките от винил

Продължителност: между 1 и 2 седмици

Какво включва: Премахване и замяна на старите винилови обшивки с нови.

Скала за смущение: 3

Ще трябва да изтърпите много блъскане около къщата си, когато се появят новите обшивки. Ако шумът ви притеснява, дръжте по-често слушалките на ушите си и слушайте нещо успокояващо. Въпреки, че майсторите ще покрият района около къщата, очаквайте някои отломки да бъдат изхвърлени на двора. Дръжте любопитните деца и домашните любимци вътре, докато се работи, за да избегнете  злополуки.

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева

Квартира под наем е за предпочитане пред собствен дом.

Квартира под наем е за предпочитане пред собствен дом.

 Квартира под наемили собствен дом? Мненията по въпроса се разделят на два полюса, като аргументите и на двете страни звучат логично и убедително.

На купуването на собствено жилище се гледа като на признак за зрялост и стабилност, но от друга страна то е обвързано със сериозна инвестиция и дългогодишен ангажимент за поддръжка. Има много причини, поради които необходимостта от притежаване на собствен апартамент е неоснователна и хората предпочитат да се наслаждават на своята неангажираност с не-притежаването на недвижима собственост. Независимо дали обстоятелствата, които са довели до това решение включват липса на финансови средства, на семейство или на решителност, те изтъкват няколко причини какви са предимствата от обитаването на квартира под наем пред закупуването на собствен имот. Ето кои са те:

Апартамент под наем

 • Не е необходимо обитаване на едно единствено място.

Притежаването на дом обуславя обитаването му за постоянно или поне за първите пет години според статистиките, като междувременно могат да се случат различни неща - да се изострят отношенията със съседите, да се смени местоработата, да се родят деца, които да ходят на детска градина в другия край на града, да се разболее някой роднина, който живее надалеч и да се наложи преместване в близко до неговото жилище... С многото причини, голяма част от които извън нашия контрол или дори от въображението ни, е трудно да си представим, че може да се наложи заради необходимост или желание да отидем някъде другаде, така че е малко объркващо да изберем да бъдем обвързани на едно място.

Обитателите на жилища под наем нямат никакъв проблем и лесно могат да заменят една квартира с друга, която отговаря повече на начина им на живот или на променилите се обстоятелства в личния или професионалния им живот.

 • Не се носят отговорност за ремонтните дейности и поддръжката на квартирите под наем.

Собствениците на жилища трябва да са готови да поемат ръководството и  разходите за всяко нещо, което се обърка. Не става въпрос само за вещите, които се чупят или разпадат, за спирането на течовете под мивката или отпушването на канализационната тръба, която се е срутила под земята, а също така и за замяната на неща, които имат само ограничено време живот като бойлер, климатик, покрив, дограма, кухненски електроуреди и т.н. Списъкът е дълъг и ремонтите не са евтини.

Поддръжката е също така основен разход. Трябва да се предвидят средства за озеленяване, за смяна на външните крушки, за контрол на вредителите и ремонт на оградата,  плюс всички инструменти за извършване на тези неща или да се плати на  някой друг, който да ги направи. Живущите в квартири под наем нямат подобни ангажименти.

Ремонт на апартамент под наем

 • Няма натиск за извършването на подобрения или ремонтни дейности.

Друга очевидна причина, поради която хората се стремят да притежават жилището, което обитават, е възможността да го направят "своето място". Това може да включва както събарянето на стени, така и поставянето на уникален гръб за кухня, боядисването на стаите в причудливи цветове или изборът на мебели. Трябва да се има в предвид, обаче, че свободата да се правят всички тези неща коства допълнителни средства. Безспорно, ако се живее е един дом наистина дълго време или се купи старо жилище, актуализирането му вероятно ще стане задължителен разход, когато настъпи времето да се продаде.

От друга страна, дори и в една квартира под наем могат да се направят малко промени и подобрения, които да накарат обитателите й да се почувстват "като у дома си". Всъщност, тогава нещата ще се случват без натиск за събаряне, изграждане и модифициране на наличното пространство. Това дава възможност на наемателите да се наслаждават на  свободата в ограничението си и цялото творчество се свързва с нестандартните опции, които имат за персонализация на мястото.

 • Противно на очакванията, не се "хвърлят пари на вятъра" за квартира под наем.

Макар често да се смята, че именно наемането на квартири е безсмислена инвестиция, това е причина и да не се купува. Въпреки, че някой може да се почувства добре да  прави ежемесечно ипотечно плащане, за да натрупва вноски за нещо, което след 25-30 години ще бъде негово, закупуването на къща или апартамент все още включва наливане на добра сума пари. Разходи, имуществени данъци, лихви, хонорари за нотариус, брокери, обвързване на доходите, първоначална сума, да не говорим за парите, които трябва да се плащат за ремонт и поддръжка - всичко това са  финансови средства, които се инвестират със закупуването на недвижимата собственост.

Ежемесечните разходи за квартира са далеч по-малки, а освен това не включват поддръжка. Ето защо живеенето в квартири е много по-малко стресиращо.

Под наем жилище

 • Наличие на повече скъпоценно време.

Притежаването на собствен имот отнема голяма част от свободното време, докато квартирантите разполагат с много повече безгрижие и време за себе си, хобитата и интересите си. На тях не им се налага да работят по поддръжката или ремонтите на жилището, което обитават, да косят тревата или да разполагат с бюджет за всичко това.

 • Запазване на капитала.

Сумите, които трябва да бъдат внасяни редовно по ипотеката в продължение на години или за поддръжката на жилището могат да бъдат спестени или инвестирани в нещо друго от наемателите, които живеят в свободни квартири.

Купувайки дом гарантирано се прощавате с голяма част от доходите си всеки месец в продължение на много години. Приемате, че вие сте отговорни за изплащането и доброто състояние на мястото, което притежавате и разчитате на себе си, а не на някой друг. Това е още една от причините купуването на собствен апартамент или къща да не допада на всеки.

 • Няма  дългосрочна обремененост с дългове.

Само онзи, който няма дългове, може да оцени свободата, която има и това е основен факт, който спира мнозина да си купят дом и ги кара да живеят в квартира под наем. Защо трябва да влизат в дългогодишен ангажимент и да изплащат стотици хиляди левове? Зачитането на свободата и оценяването й не трябва да се предава така лесно, макар и прикрито като нещо, наречено "мечтата на всеки".

Автор: Габриела Тодорова

Редактор: Виктория Радева